Erzurum patentte rakipsiz

Ekonomi 24.04.2018 10:14:19 0
Erzurum patentte rakipsiz
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.04.2018 10:14
Erzurum bu yılın ilk üç aylık düzeyinde de önceki yıllarda olduğu gibi patentte liderliğini sürdürdü. İl patent başvurusu sayısıyla Türkiye’de ilk 17 arasında yer alırken, Bölgenin lideri oldu. Erzurum’dan mart ayında 4, bu yılın ilk üç ayında da 10 patent başvurusu yapıldı. İlin patent başvuru payı Türkiye toplamında yüzde 0.74, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 55,5’e yükseldi.
ERZURUM 2018 MART VERİLERİ
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) verilerine göre, Erzurum’dan ocak ayında 3, şubat ayında 3, mart ayında ise 4 patent başvurusu gerçekleştirildi. İlin ocak-mart düzeyinde patent başvuru sayısı KUDAKA istatistik bölgesinde yüzde 90.9, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 76.92, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 55,5’lik pay oluşturdu.
MART AYI, BÖLGESEL DAĞILIM VE ERZURUM
DOSİAD Araştırma Merkezi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) verileri üzerinden yaptığı hesaplama ve analizlere göre, mart ayında Erzurum’dan 4, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 5, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 5, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 8 patent başvurusu yapıldı.
OCAK-MART DÖNEMİ BÖLGESEL DAĞILIM VE ERZURUM
Erzurum Mart ayında olduğu gibi, yılın ocak-mart ayları toplamında da Bölgede patent merkezi olduğunu ortaya koydu. DOSİAD verilerine göre bu yılın ilk üç aylık bölümünde, Erzurum’dan 10, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 11, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 13, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 18 patent başvurusu gerçekleştirildi.
DOĞU ANADOLU İLLERİ DAĞILIMI
TÜRKPATENT verilerine göre ocak-mart ayları kapsamında Erzurum’dan 10, Malatya’dan 4, Elazığ ve Kars illerinden 2, Van ve Erzincan’dan ise 1 patent başvurusu yapıldı. Yılın üç aylık bölümünde Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Muş, Tunceli, Bayburt, Ardahan ve Iğdır illerinden ise patent başvurusu gerçekleşmedi.
ERZURUM İLK 20 İL ARASINDA
Erzurum patentte gösterdiği yüksek performans ile,Türkiye’de 17 patent üretim merkezi arasında yer aldı. Türkiye’de üç aylık düzeyde en yüksek sayıda patent başvurusunun yapıldığı iller başvuru sayılarıyla, İstanbul 519, Ankara 177, Bursa 78, İzmir 74, Manisa 62, Kocaeli 53, Konya 49,Sakarya 29, Antalya 26, Kayseri 25, Gaziantep 23, Tekirdağ 16, Adana 14, Mersin 13, Samsun 12, Aydın 11, Eskişehir 11, Erzurum 10, Kahramanmaraş 10, Balıkesir 8 olarak sıralandı.
PATENT NEDİR?
Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretebilme, kullanabilme, satabilme veya ithal edebilme hakkına patent hakkı denir. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir. Bir buluş için buluş sahibine verilen bir patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı verir.
Patentli bir buluş, tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir.
Bir buluş sahibi patent isteme hakkını, buluşu yapana veya onun haleflerine ait olup, başkalarına devri mümkündür. Buluş birden çok kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, taraflar başka türlü kararlaştırmamışsa, bunlara müştereken ait olur. Aynı buluş birbirinden bağımsız birden çok kişi tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmişse, patent isteme hakkı, daha önce başvuru yapana veya diğerine göre rüçhan hakkı olana aittir. Patent almak için ilk başvuran kişi, aksi sabit oluncaya kadar, patent isteme hakkının sahibidir.
Anahtar Kelimeler: Erzurum patentte rakipsiz
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ