Ekmeklerini taştan değil, kömürden çıkarıyorlar

Mardin’den Elazığ’a gelerek ormanlık alanda odun kömürü yapmak için çadırda yaşayan aileler, yaklaşık 6 ayın sonunda çalışmalarında sona geldi.

Ekonomi 6.10.2021 11:12:31 0
Ekmeklerini taştan değil, kömürden çıkarıyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.10.2021 11:12

Mardin’den Elazığ’a gelerek ormanlık alanda odun kömürü yapmak için çadırda yaşayan aileler, yaklaşık 6 ayın sonunda çalışmalarında sona geldi.

Mardin’in Derik ilçesinden mevsimlik işçiler, mangal kömürü yaparak ekmek parası kazanmak üzere 6 ay önce Elazığ’a geldi. Palu ilçesinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki dağlık bir alana yerleşen ve burada Orman Bölge Müdürlüğünce belirlenen alanda bu süre zarfında çalışan 20 kişilik işçi grubu, çalışmalarında sona geldi. Daha önceden topladıkları odunları dizerek ateş ve dumanından kömür üreten işçiler, bugünden itibaren çıkarttıkları kömürleri çuvallara doldurmaya başladı. Çocuklarıyla birlikte gece gündüz çalışan ve yaklaşık 20 ton kömür bekledikleri belirten işçiler, bu işle uğraşanlar için bir kooperatifleşmenin olmasını istedi.

"Bir çocuğu yetiştirmek gibidir, gece nöbet tutuyorsun"

Çok zorlu bir 6 aylık sezon geçirdiklerini dile getiren İslam El, "Mardin’den Palu’ya kömür işi için geldik. Çocuklarla beraber 20 kişiyiz. Biz 2 ay sürer diye düşünüyorduk tam 6 aydır buradayız. Bu mangal kömürüdür. Restoran ve marketlere kullanılan çok kaliteli bir kömürdür. Hem sağlık açısından hijyenik hem de insanların pişirdiği şeyde daha bir rahatlık sağlıyor. İlk başta meşeleri kesiyoruz, bir metrelik boylarda doğruyoruz ve alana getiriyoruz. Görüldüğü alanda ocak yapıp içine diziyoruz. Daha sonra samanını ve ardından da toprakla üstünü kapatıp ateşini yakıyoruz. Ortalama 15 ile 20 gün boyunca ateşte kalıyor. Zaten bu ateşle kömür olmuyor, dumanla oluyor. Bunu becermek de biraz kabiliyet ister. Çok zahmetli bir iş. Bir çocuğu yetiştirmek gibidir, gece nöbet tutuyorsun. Bugün ise çıkarttığımız kömürleri çuvallara dolduruyoruz. Satışa hazır hale getiriyoruz. En fazla 20 günlük işimiz kaldı. Biz bir kooperatifin kurulmasını istiyoruz" dedi.

İşçilerden Hamdin El ise, "Odun kömürü için buraya geldik. Odunlarımızı önce kestik, ondan sonra toplamaya başladık. Dizdik ve şuanda kömürümüzü çıkarıyoruz. Şuanda toz ve dumanın içinde çalışıyoruz. Çok zor bir iş, bir odunu elde etmek için en az 50 sefer elden geçiriyoruz. Odun, 15 gün ateşin içinde kalıyor. Gece gündüz gözünü kırpmadan buna bakıyorsun. Çaban ve uğraştığın şey boşa gitmesin diye çok uğraşmalısın dolayısıyla zahmetli bir iştir. Bizim için ufak bir ortam hazırlansa hem biz rahat olur sıkıntı çekmeyiz hem de devletimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ