Düzenli uyku yaşam kalitesini artırıyor

- Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sevinç Ümit: - 'Vücudun doğal savunma mekanizması olan immün sistem, pek çok farklı mekanizmadan oluşur. Yeterli süre ile uyunduğunda bağışıklık sistemi en üst seviyede aktiftir. Basit

Ekonomi 17.08.2020 12:56:00 0
Düzenli uyku yaşam kalitesini artırıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.08.2020 12:56

İSTANBUL (AA) - Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sevinç Ümit, vücudun doğal savunma mekanizması olan immün sistemin, pek çok farklı mekanizmadan oluştuğunu belirterek, “Yeterli süre ile uyunduğunda bağışıklık sistemi en üst seviyede aktiftir. Basit bir soğuk algınlığından korunmak için bile uyku süresi son derece önemlidir. Kişinin sağlıklı kalması için en az 7 saat uyuması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Medicana Avcılar Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, düzenli ve yeterli uyku, kişinin kendini dinlenmiş ve dinç hissetmesini sağlar. Kişinin bellek ve fizyolojik fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan uyku, bu yönüyle kişinin beden ve ruh sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.

İmmün sistem ya da yaygın olarak kullanılan adıyla bağışıklık sistemi üzerinde de etkileri bulunan uykunun miktarı kadar kalitesi de önemlidir. Kalitesi düşük nitelikte ya da yetersiz uyku, vücudun yabancı organizmalara karşı mücadele edebilme kabiliyetinin azalmasına yol açarak kişinin pek çok farklı rahatsızlığa karşı savunmasız hale gelmesine neden olur.

Kişinin sağlıklı kalması için son derece önemli olan bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen virüs, bakteri ve mantar gibi pek çok farklı zararlı organizmaya karşı vücudu korur. Vücudun diğer tüm sistemlerinin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini, yani kişinin sağlıklı kalmasını sağlar.

- "Kişinin sağlıklı kalması için en az 7 saat uyuması gerekir"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana Avcılar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sevinç Ümit, vücudun doğal savunma mekanizması olan immün sistemin, pek çok farklı mekanizmadan oluştuğunu ve yeterli süre ile uyunduğunda bağışıklık sisteminin en üst seviyede aktif olduğunu belirtti.

Ümit, basit bir soğuk algınlığından korunmak için bile uyku süresinin son derece önemli olduğuna işaret ederek, “Kişinin sağlıklı kalması için en az 7 saat uyuması gerekir. Yapılan çeşitli araştırmalarda 6 saat ve daha az süreyle uyuyan kişilerin, 7 saat uyuyan kişilere göre enfeksiyonlara yakalanma ihtimallerinin 4,2 kat fazla olduğu görülmüştür. 5 saat ve daha az uyuyan kişilerde ise bu oran çok daha yüksektir.” ifadelerini kullandı.

Kişinin sağlıklı kalması kadar mevcut hastalıklarla mücadele edebilmesi için de uyku süresinin önemli olduğuna dikkati çeken Ümit, “Uyku süresi yeterli olduğunda vücuda giren yabancı organizmaların yok edilmesinde aktif rol oynayan T hücreleri daha kolay ve hızlı çoğalır.” yorumunda bulundu.

Ümit, uyku sırasında adrenalin düzeyinin düştüğünü ve bağışıklık sisteminin güçlendiğini vurgulayarak, “Beyin, kas ve iç organlar dinlenir. Kişinin yeteri kadar uyuduğunda kendini dinç, zinde ve güçlü hissetmesinin sebebi budur. Kalitesiz veya az uyunduğunda ise kişi, kendini yorgun, halsiz ve eyleme geçme konusunda isteksiz hisseder. Zihinsel işlevlerin yavaşlamasına, bellek kapasitesinin düşmesine, konsantrasyon kaybına yol açabilen bu durum, kişinin bağışıklık sisteminin de zayıflamasına, dolayısıyla hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olur.” açıklamasını yaptı.

- "Uyku apnesi, en sık görülen uyku hastalıklarının başında gelir"

Uyku sırasında solunumun 10 saniyeden uzun bir süre ile kesilmesi olarak tanımlanabilen uyku apnesinin, en sık görülen uyku hastalıklarının başında geldiğini aktaran Ümit, şunları kaydetti:

“Kişinin gece uyku süresinden bağımsız olarak kendini gündüzleri uykusuz ve yorgun hissetmesine yol açan bu durumun neden kaynaklandığının araştırılması ve bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Obezite, diyabet, endokrin bozuklukları, hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, uykuda ani kalp durması ve hatta uykuda ani ölüm gibi ciddi ve hayati önem taşıyan sorunlara yol açabilir.

Acilen uyku testiyle tanı ve tedavi gereklidir. İnsomnia’da sık görülen uyku problemleri arasındadır. Kadınlarda daha sık görülen insomnia, kişinin haftalar, aylar ve bazı durumlarda yıllara uzayan uyku hastalıklarına neden olabilir. Uyku probleminin nörolojik sebeplerin yanı sıra solunum hastalıkları, huzursuz bacak sendromu, periyodik bacak hareketleri, reflü gibi pek çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir.’’

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ