Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı iş adamı Feridun Irak, Başbakan Binali Yıldırım tarafından eylül ayının başlarında açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi” ile
Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı iş adamı Feridun Irak, Başbakan Binali Yıldırım tarafından eylül ayının başlarında açıklanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi” ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin hayvancılığın merkezi haline geleceğini söyledi.
Bölgede uygulanacak olan ‘Yatırım ve Destek Hamlesi’ kapsamda Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Kars’ın cazibe merkezi olduğu birinci bölgede hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik ve turizm alanlarında yatırım yapılacakken, Van’ın merkez olduğu ikinci bölgede tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkilerin destekleneceğini ifade eden Irak, bu sayede bölgenin bir anlamda tarım ve hayvancılığın merkezi konumuna geleceğini belirtti. Feridun Irak, “Kaynakların israf edilmemesi ve yatırımların amaçlarına ulaşabilmesi adına doğru yerde doğru yatırımın yapılması ilkesine mutlaka uyulmalıdır. Doğu Anadolu Bölgesine baktığımızda doğru yatırımın öncelikli olarak hayvancılık olduğunu görmekteyiz. Bir diğer alan turizmdir. Diğer bir alan madenciliktir ama en önemli potansiyelimiz hayvancılıktır. Dünya ile rekabet edebilmek için hayvancılığın doğru yerde yapılması şarttır. Doğru yer ise elbette ki çayır ve meraların bulunduğu yerdir. Türkiye’deki çayır ve meraların yüzde 90’ı Doğu Anadolu Bölgesindedir. Peki, hayvancılık için neresidir doğru yatırım yeri; eksi 20 ve artı 30 aralığında iklimin olduğu yerlerdir. Bu iklim de yine bölgemizdedir” dedi.
“Hayvansal teşvikler sadece Doğu Anadolu Bölgesine verilmeli”
Hayvancılık sektöründe bölgenin eski prestijini kazanması için yapılan çalışmaların son derece önemli olduğuna değinen Irak, “Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde ithalattan kurtulabilmemiz için son derece stratejik bir sektör olan hayvancılıkla ilgili teşvikler sadece Doğu Anadolu Bölgesine verilmelidir. Bu bölgede hayvancılık desteklendiğinde sadece etle değil süt ve süt ürünleri sanayisi de burada kurulacaktır. Bu şekilde hem daha sağlıklı hem daha ucuz beslenmenin de yolu açılmış olacak hem de bölgeler arası gelişmişlik konusuna da bir denge gelmiş olacak” şeklinde konuştu.
Geçmişte bölgemizin canlı hayvan ve et ihraç ettiğini, ancak şu anda kendisine yetemeyecek duruma geldiğini de sözlerine ekleyen Irak, “Bu yatırımlar bölgemizde yapılırsa 1980’li yıllarda olduğu gibi dünyanın her tarafına canlı hayvan ve et ihraç edecek duruma geliriz. Herkesinde bildiği gibi bu dönemlerde bütün Ortadoğu ve hatta Afrika ülkelerine bile Türkiye’den canlı hayvan ihraç ediliyordu. Bunun büyük bir bölümü ise Van’dan temin edilmekteydi” ifadelerini kullandı.