Deprem kredisinde limit isteği

Mtso Başkanı Sadıkoğlu: Kredi Desteği 400 Bin Tl’ye Çikarilmali

Ekonomi 19.02.2020 11:22:49 0
Deprem kredisinde limit isteği
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.02.2020 11:22

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ata Sadıkoğlu, deprem sonrası verileceği açıklanan kredi desteğinin 400 bin TL’ye çıkarılmasını istediklerini bildirdi.

Depremden sonra açıklanan faizsiz krediler hakkında konuşan MTSO Başkanı Ata Sadıkoğlu, KOBİ statüsündeki işletmelere verilecek kredi limitinin, depremden hasar gören ve görmeyen ayrımı yapılmadan tüm üyeler için geçerli olmasını talep etti. Başkan Sadıkoğlu, ön şart aranmaksızın kredi desteğinin 400 bin TL’ye çıkarılması geri ödemelerinin 1 yıl ödemesiz ve toplam 36 ay sıfır faizle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Küçük esnaf, tüccar ve sanayicilerin de yaralanmak istediği bu kredi hakkında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) da gerekli bütün çalışmaları yapıp bir dosya halinde taleplerini ilgili bakanlıklara sundu. Verilecek kredi desteğiyle ilgili konuşan MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, açıklamalarda bulundu.

KOBİ statüsündeki işletmelere verilecek kredi limitinin, depremden hasar gören ya da görmeyen ayrımı yapılmadan tüm üyeler için geçerli olmasını isteyen Başkan Sadıkoğlu, ön şart aranmaksızın kredi desteğinin 400 bin TL olması, geri ödemelerinin 1 yıl ödemesiz ve toplam 36 ay 0 faizle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Borç ve kredi ödemelerinin ertelenmesini talep ediyoruz”

Başkan Sadıkoğlu, teminatlar konusunda KOSGEB’in öz kaynakları ile verilen kredilerin teminatsız olmasını Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak talep ettiklerini belirterek, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından depremden zarar gören Malatya ve Elazığ illerine özel, ek çağrılarla, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, büyük ve küçükbaş hayvan, kanatlı ve su ürünleri, yem, ilaç, barınma, onarım gibi ana başlıklarda destekler sağlanması, sektör temsilcilerinin devam eden banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borç ve kredi ödemelerinin ertelenmesini talep ettiklerini belirtti. Talepler dosyasını tüm bakanlıklara sunduklarını hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gelen açıklamayı da aktardı. Başkan Sadıkoğlu, “Daha önce açıklanan KOSGEB kredisine sadece depremden zarar gören işletmeler faydalanabilecekti. Bu kredinin depremden zarar gören görmeyen ayrımı yapılmadan, tüm işletmelere verilmesini hem bakanlarımıza dosya olarak sunduk hem bilgi olarak aktardık hem de kamuoyunda sürekli dile getirdik. Çabalarımız kısmen de olsa sonuç verdi. Malatya İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, depremden fiziki olarak zarar görmese de KOSGEB’in İmalat Sanayi Kredisinden tüm imalat yapan KOSGEB veri tabanına üye olanlar faydalanabilecekler. İşletmelerimizden 50 ve altı çalışanı olanlar 100 bin liraya kadar, 50’den fazla çalışanı olan işletmeler 150 bin liraya kadar, faizsiz ve 1 yıl geri ödemesiz KOSGEB’in faiz desteği programından yararlanacaklardır. Tüm üyelerimiz bu avantajdan istifade etmesi için çabalarımız devam ediyor Umut ediyoruz en kısa zamanda üyelerimiz için hayırlı açıklamalar yapılır” ifadelerini kullandı.

Kredi konusunda taleplerini tek tek sıralayan Başkan Sadıkoğlu, “Öncelikle işsizlik ödeneğinden faydalananların ödeneklerinin bitim tarihinden itibaren 12 ay uzatılması, zaten işini kaybetmiş, çalışmayacak durumda olanların bir de deprem nedeni ile altından kalkılmayacak zararları yaşamaması adına önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyoruz. İlimizde faaliyet gösteren işletmelere, SGK ve BAĞ-KUR prim muafiyetinin tanınması ve stopaj istisnasının getirilmesini talep ediyoruz. KGF A.Ş. Kefaleti ile verilen kredilerin (bankalar ve KOSGEB) vadelerinin 1 yıl süre ile ertelenmesi ve yeni kefalet limitlerinin tahsis edilmesini, yeni kefalet limitleri tahsis edilirken esnek davranılmasını talep ediyoruz. depremde binaların hasar görme durumundan dolayı ekspertiz değeri düşük çıkacağı için KGF kefaletinin bankalar tarafından kabul edilmesi, ticari, sınai, zirai ve bireysel, KOBİ, ciro, aktif büyüklük gibi ayrımı yapılmadan mevcut tüm kredilerin en az 1 yıllık süre ile ödemelerinin durdurulması veya karşılıklı mutabık kalınarak indirimli oranlar üzerinden ödemesiz dönemli olarak yapılandırılması. Dönem sonu devre faizleri de dahil emekli, öğrenci, işsiz olanların borçlarının bir kısmı ya da tamamının terkin edilmesi, özellikle konut güçlendirme, hasarların onarım, tadilat, hasar gören temel ev eşyalarının yenilenmesi gibi maliyetlerin finansmanında sıfır faizli-fatura mukabili alışveriş kredilerinin verilebilmesi. Bu konuda büyük üretici kuruluşlarla maliyetin bölüşülmesi için görüşmeler yapılması, tarım ve hayvancılıkla ilgili olarak verilmiş olan kredilerin ödemelerinin aynı şekilde en az 1 yıllık süreyle ertelenmesi ve bu firmaların yem, gübre vb. ana tedarikleri için aynı şekilde satıcı büyük üreticilerle maliyetin paylaşılarak faturalı alışveriş kredilerinin yaygınlaştırılması. Ayrıca finans kuruluşları aracılığı ile tarım ve hayvancılık sektörüne sıfır faizli, bir yıl geri ödemesiz, toplam 36 ay vadeli kredi olanağının sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ