'DenizBank, Emirates NBD ile hızlı büyüyecek'

- Emirates NBD Grubu Üst Yöneticisi Shayne Nelson: - 'Biz kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünen yatırımcıyız. Yarının ekonomi haberlerine bakarak yatırım yapmayız' - 'DenizBank'ın ilave sermaye ihtiyacı olursa her zaman destek oluruz. ?

Ekonomi 31.07.2019 16:41:46 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 31.07.2019 16:41

İSTANBUL (AA) - Emirates NBD Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Shayne Nelson, "Biz kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünen yatırımcıyız. Yarının ekonomi haberlerine bakarak yatırım yapmayız." dedi.

Sberbank ve Emirates NBD (ENBD) arasındaki DenizBank hisselerinin devir imza töreninin ardından Emirates NBD Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Shayne Nelson ve DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, gazetecilerinin sorularını yanıtladı.

"Hisse devrinin uzamasında Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki siyasi gelişmelerin bir payı var mı?" sorusu üzerine, Nelson "Kesinlikle hayır. Satın almada her zaman en iyi fiyat vermeye çalışılır. Regülatörlerden onay alınması biraz zaman aldı. Ama biz bu satın almayı yıllardır bekliyorduk. Pazar payımızı bu şekilde artırmak istiyoruz. DenizBank yönetiminden çok memnunuz." ifadelerini kullandı.

Nelson, Türkiye ekonomisine ilişkin soru üzerine her ülke ekonomisinde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de iniş çıkışların olabileceğini söyledi.

Türkiye'yi çekici kılan sebeplerin başında ülkenin güçlü demografik yapısı ve ekonomik büyüklüğü olduğuna dikkati çeken Nelson, "Biz kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünen yatırımcıyız. Yarının ekonomi haberlerine bakarak yatırım yapmayız." dedi.

Nelson, DenizBank yönetiminin aynı kalacağını ve görevlerine devam edeceklerini söyledi.

ENBD'nin önemli ölçüde kar elde ettiğini ve bunun bir kısmını iştiraklerine sermaye olarak ilave ettiklerini anlatan Nelson, "DenizBank'ın ilave sermaye ihtiyacı olursa her zaman destek oluruz. İkinci kuşak sermaye olarak destek veririz.

"DenizBank'ı neden seçtiniz, stratejiniz neydi?" sorusu üzerine Nelson, "Aslında biz Sberbank'a yaklaştık. Uzun süredir bize uygun olan bankaları araştırıyorduk. Sberbank'ın aslında DenizBank'ı satma niyeti yoktu. Bildiğiniz gibi her satış işleminin arkasında bir hikaye vardır. Buna böyle bakmak gerekir. DenizBank, aradığımız kriterlere uygun bir banka idi. DenizBank, gerçekten bir teknoloji devi gibi bir şirket. Türkiye bizim için uygun bir coğrafya." ifadelerini kullandı.

Shayne Nelson, DenizBank'ın gelecek 5 yıllık hedeflerine ilişkin soruya, "Henüz 5 dakikadır DenizBank'ın sahibiyiz. Ama büyüme konusunda hırslıyız. DenizBank da hızlı büyüyecek." şeklinde cevap verdi.

- "Piyasa paylarımızı yüzde 10'lara çıkarmayı amaçlıyoruz"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, gelecek döneme ilişkin bankanın stratejilerine ilişkin soru üzerine, 7 yıllık süreçte Sberbank'la neleri başardıklarının ortada olduğunu ve bütün parametrelerde neredeyse 3 katına çıkan büyümeler yakalandığını söyledi.

Özel bankalar arasında 5'inci ve toplam bankalar arasında 8'inci büyük banka olduklarını anımsatan Ateş, şunları kaydetti:

"Biz üst sıralara tırmanma konusunda son derece kararlıyız. Bugüne kadar seçtiğimiz sektörler gerçekten her zaman kendini kanıtlamış sektörlerdir. Bunları yeni hissedarımız ENBD üst yönetimi ile de görüşeceğiz ve gözden geçireceğiz. Öngörüleri ve talepleri doğrultusunda stratejimizi oluşturacağız. Ancak genel amaç karlı büyümedir. Türkiye'ye hizmettir. Şu anda 14 milyon müşterimiz var.

Biz tam fayda bankasıyız. Buna utility bank deniyor. Sokakta geçen her 10 kişinin 2-3'ü bilirken, 10-12 yıllık süreçte neredeyse her 10 kişiden 10'u DenizBank'ı biliyor. ENBD, bizim içimizde gizli olan bu güce yatırım yaptı. 5 yıllık gelecek stratejimiz de 14 milyon müşteri sayısını 20-25 milyona üzerine çıkarmak olacaktır. Sektördeki çeşitli alanlardaki yüzde 7'lerdeki piyasa paylarımızı yüzde 10'lara çıkarmayı amaçlıyoruz."

- "Bu son olsun..."

Hakan Ateş, ENBD'ye satış işleminin, DenizBank'ın daha önce Dexia'ya ve Sberbank'a satışlardakinden farklı olduğunu belirtti.

Çünkü Dexia ve Sberbank ya da halka arzda sürecin öncesinde kamuoyuna anons edildiğini anlatan Ateş, şimdiki satışın Sberbank ile ENBD arasında görüşmeler neticesinde kamuoyuyla paylaşıldığını ve sürecin tamamlandığını söyledi.

Ateş, bu satış işleminin Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü için bir iftihar vesilesi ve Türkiye'ye olan güvenin teyidi olduğunu vurguladı.

"Dünya'da 4. kez hisse devri gerçekleştiren başka banka var mı? Guinness Rekorlar Kitabına girer mi bu satışlar?" sorusuna Ateş, şöyle cevap verdi:

"Bunu Guinness'e sormalısınız. Böyle bir durum var mıdır bilemiyorum ancak bana mutluluk verdiğini söylemeliyim. Bu hiçbir zaman birkaç adamın işi değildir. Bu üst yöneticilerimizin, denizcilerimizin, kaptanlarımızın ve ailelerinin bir başarısıdır, fedakarlığıdır. Bu bize nasip oldu. Aslında bunun böyle bir soruyla ortaya çıkması da bizi ayrıca gururlandırdı ve umutlandırdı. İleriye dönük olarak da 'Bu son olsun bu son' şarkısı ile bitirelim..."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ