DEİK Başkanı Olpak: İş dünyası olarak bizlerin hedefi büyük

DEİK Başkanı Olpak, 'İş dünyası olarak bizlerin hedefi büyük. Dolayısıyla bu yolda karşılaştığımız engellere değil, onları nasıl aşacağımıza ve sonrasında oluşacak güzelliklere ve fırsatlara odaklanıyoruz.' dedi.

Ekonomi 8.12.2020 16:40:01 0
DEİK Başkanı Olpak: İş dünyası olarak bizlerin hedefi büyük
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.12.2020 16:40

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK tarafından düzenlenen "Türkiye-Çekya İş Birliği Fırsatları" webinarında konuştu.

Olpak, konuşmasında iki ülke arasındaki ticari fırsatların artan önemine işaret etti.

Olpak, pandeminin iş hayatında birçok yeni kavramı gündeme getirdiğini anımsatarak, "Örneğin 'mobilite' ile fiziken orada bulunmama gerekliliği, geleceğin çalışma modeline geçişi akıllara getiriyor. Dönemin kazananlarının kimler olacağının çok konuşulduğu bu süreçte, ülke, firma ya da sektör bazında bir ayrım yapmadan, tedarik zincirini kopartmadan ayakta kalanlar ve muhataplarına güven duygusunu çok daha iyi verebilenler olacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Çekya açısından pazar çeşitliliği, ihracat ve ithalatın pandeminin öne çıkarttığı kavramlar açısından kritik olduğunu vurgulayan Olpak, "Çekya'da altyapının yenilenmesi önemli bir gündem şu anda. Bu projelerde kamu-özel sektör iş birliğinin de uygulanabileceği konuşuluyor. Bizim bu alanda özellikle DEİK içerisinde PPP komitemiz var. Hem deneyimlerimizi hem de fiziki uygulamalarımızı karşılıklı olarak hayata geçirebiliriz." dedi.

Olpak, Çekya'nın tecrübelerinin de Türk özel sektörüne katkıda bulunabileceğine işaret ederek, "Nanoteknoloji ve inovasyon konusunda Çekya'nın uluslararası çapta sahip olduğu bir tecrübe var. Türk özel sektörümüzün bu alanda ciddi iş birliği fırsatlarının olduğunu söylemek istiyorum. Türkiye ve Çekya iş dünyası temsilcileri olarak bizim varmak istediğimiz hedefler büyük." diye konuştu.

Türkiye'nin Çekya'dan yıllık transit geçişinin sadece 10 bin adet olduğuna işaret eden Olpak, "Örnek vermek gerekirse, Macaristan'dan 110 bin adet bulunuyor, Slovakya zaten transit geçişlerini kotadan muaf tutuyor. Bu bizim Avrupa'daki ticaretimizin önünde bir engel değil, adeta kale duvarı gibi bir set. Bu konuyu büyükelçilerimiz de gayet iyi biliyorlar. Özellikle Çekya Büyükelçisi'nden bu konuda etkin destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

"Çekya, Türk firmalarının Avrupa'ya açılmasında önemli bir zıplama tahtası"

DEİK Türkiye-Çekya İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman ise DEİK'in iki tarafın da ilgi duyacağı, ticari, ekonomik ve kültürel alanlarda karşılıklı milli çıkarları hedef alan bir iş birliğinin yolunu açmak üzere Türkiye-Çekya İş Konseyi'nin marifetiyle yeni bir atılım hareketine girişme kararı aldığını, bunun da "Yeni Atılım 2021" olduğunu söyledi.

Akıman, Çekya'nın, Avrupa'nın ortasında bir ülke olarak Türk firmalarının Avrupa'ya açılmasında önemli bir zıplama tahtası olduğunu, Çekya'da başarılı olduktan sonra diğer Avrupa ülkelerine de açılmanın daha kolay ve hızlı olacağını kaydetti.

"Amacımız, Çekya ve Türkiye arasındaki ticari faaliyetleri artırmak"

DEİK/Türkiye-Çekya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yalın Yüregil ise amaçlarının, iki dost ülke olan Çekya ve Türkiye arasındaki ticari faaliyetleri artırmak, iki ülkenin şirketlerinin başarılı olmalarını sağlamak olduğunu bildirdi.

CzechInvest İş Geliştirme Direktörü Martin Partl da yaptığı sunumda Çekya'da işsizlik oranının çok düşük olduğunu belirterek, ülkenin birçok bölgesinde üretim, veri, teknoloji ve Ar-Ge merkezleri ile yatırım teşvikleri bakımından çeşitli fırsatlar bulunduğunu anlattı.

Partl, Çekya'nın, yetenekli iş gücü ve AB içindeki konumu dolayısıyla yatırım için çok elverişli bir ülke olduğunu vurguladı.

Muhabir: Mehmet Fatih Erdoğdu

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ