Cengiz Enerji'den Özbekistan'a 150 milyon dolarlık elektrik santrali yatırımı

ANKARA (AA) - Cengiz Enerji, yılda yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştiren Özbekistan'da 150 milyon dolarlık yatırımla doğal gaz kombine çevrim santrali kuracak.Şirketten yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Cum

Ekonomi 21.09.2020 11:17:47 0
Cengiz Enerji
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.09.2020 11:17

ANKARA (AA) - Cengiz Enerji, yılda yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştiren Özbekistan'da 150 milyon dolarlık yatırımla doğal gaz kombine çevrim santrali kuracak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı, Özbekistan Ulusal Elektrik Şebekeleri (JSC) ve Cengiz Enerji arasında yapılan "Yatırım Anlaşması"'na göre doğal gaz çevrim santrali Taşkent'te kurulacak olup, 240 megavat kapasitesine sahip olacak.

Santral 12 ayda tamamlanacak ve Cengiz Enerji tarafından 25 yıl süre ile işletilecek. Santralde kullanılacak doğal gaz, Özbekistan'ın tedarik şirketi Uztransgaz tarafından temin edilecek.

Yılda yaklaşık 2 milyar kilovat saat elektrik üretecek olan santral Özbekistan'da enerjide kaynak çeşitliliğine katkıda bulunacak ve 120 bin hanenin de enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cengiz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cengiz, 150 milyon dolar yatırım santral ile bölgede bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, "Cengiz Holding olarak enerjiden maden işletmeciliğine, alt yapı ve üst yapı inşaatlarına kadar dünya üzerinde birçok projeye imza attık. Son olarak yurt dışına açılma stratejimiz çerçevesinde Özbekistan'a doğal gaz kombine çevrim santrali kurmak için yatırım anlaşması imzaladık. Bu bizim Özbekistan'da yapacağımız ilk iş olacak. Bundan sonra da maden, inşaat ve enerji alanlarındaki projeleri de değerlendirmek istiyoruz. Özbekistan'ı bölgenin merkezi olarak görüyoruz ve aynı coğrafyadaki komşu ülkelerde de yatırım fırsatlarını takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de de çok sayıda çevrim santrali kurduklarını ve işlettiklerini aktaran Cengiz, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz bilgi birikimi ve deneyim bu projede öne çıkmamıza neden oldu. Tecrübemiz ile Özbek halkının verimli enerji ihtiyacını yüksek standartlarla karşılayacağız. Verimli ünitelerimiz sayesinde Özbekistan'ın enerji ihtiyacına düşük maliyetlerle katkı sağlayacağız. Yüksek teknolojiye sahip ekipmanlarımız sayesinde, yük taleplerine ve şebeke dalgalanmalarına çok hızlı cevap verebileceğiz. Böylece Özbekistan'ın şebeke arz güvenliğine destek olunacağı gibi ülkeye teknoloji, eğitimli personel ve bilgi akışı da sağlanmış olacak."




Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trabzonspor, Samsunspor'u 3-0 Yenerek Zirve Yolundaki İddiasını Sürdürdü


Van Spor

Erzincan amatör U14 Ligi başladı


Van Spor

Ağrılı boksör Sezgin Acar Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ