Bakan Dönmez: Türkiye, TANAP'tan bugüne kadar 9,4 milyar metreküp doğal gaz aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla aldığı doğal gazın bugün itibarıyla 9,4 milyar metreküpe ulaştığını bildirdi.

Ekonomi 11.02.2021 16:48:01 0
Bakan Dönmez: Türkiye, TANAP
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.02.2021 16:48

ANKARA (AA) - Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi 7. Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katılan Dönmez, Türkiye ve Azerbaycan'ın siyasi desteği olmadan Güney Gaz Koridoru projesinin gerçekleşemeyeceğini ifade etti.

Dönmez, 2018'de tamamlanan TANAP'ın Güney Gaz Koridoru için önemine işaret ederek, "Yakın iş birliğimizin son örneği mutabakat zaptı aralıkta imzalanan Türkiye-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'dir." dedi.

Türkiye'nin bugün itibarıyla TANAP aracılığıyla 9,4 milyar metreküp doğal gaz aldığı bilgisini veren Dönmez, ülkenin, ulusal ve bölgesel enerji güvenliğini daha da artırabilmek için çok boyutlu enerji politikasını takip etmeyi sürdüreceğini söyledi.

Son birkaç yıldır altyapı projeleri geliştirerek doğal gazda arz güvenliğinin artırılmasına yönelik önemli adımlar atıldığını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:

"İki adet FSRU'yu (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) faaliyete geçirdik ve mevcut LNG terminallerimizin kapasitesini neredeyse iki katına çıkardık. Bu dönemde gaz iletim kapasitemizi önemli ölçüde artırdık ve 2023'e kadar 11 milyar metreküpe ulaşması planlanan gaz depolama kapasitemizi 4,1 milyar metreküpe çıkardık. Ayrıca, üçüncü FSRU tesisi de bu yıl içinde faaliyete geçecek ve doğal gaz altyapımıza daha fazla esneklik sağlayacak. Ticaret faaliyetlere önemli katkı sağlayacak doğal gaz vadeli işlemler piyasası İstanbul Enerji Borsası bünyesinde bu yıl açılacak."

Dönmez, kara ve denizde arama faaliyetlerinin yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, geçen yıl Karadeniz'de keşfedilen 405 milyar metreküplük gazı 2023'te şebekeye vermeyi planladıklarını dile getirdi.

Doğu Akdeniz'de uygulanabilir rota Türkiye

Doğu Akdeniz'de ilgili tarafların bölge zenginliğinden adil şekilde yararlanması gerektiğine dikkati çeken Dönmez, şunları kaydetti:

"Bölgedeki gaz sahalarının gelişmesini arzuluyorsak, bunun teknik ve ekonomik anlamda en uygulanabilir rota olarak Türkiye ile birlikte olması gerekmektedir. Bizler müzakereye her zaman her koşulda açığız. Türkiye, bölgesel ihtilafların çözümünün yanı sıra barış ve istikrarın sağlanmasında da enerjinin bir kaldıraç rolü üstlendiğine her zaman inanmıştır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, siyasal istikrarımızın yanı sıra bölgesel arz güvenliğimize de katkı sağlayacak kazan-kazan yaklaşımına dayalı her projenin bir parçası olmaya hazırız. Bu çerçevede, finansmanın projelerin hayata geçirilmesinde en önemli parametrelerden biri olduğunu vurgulamak gerekmektedir. Rasyonel olmalı ve projelerin ekonomik fizibilitesini dikkatli şekilde değerlendirmeliyiz. Bugün bizler aynı konumdayız ve bu kriterlere uyan ve karşılayan projeler üzerinde tartışmaya hazırız."

Bakan Dönmez, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasındaki diyaloğu ve ortaklığı geliştirmek amacıyla Doğu Akdeniz ile ilgili tüm bölge ülkelerinin katılımıyla bir konferans yapılması çağrısını yineledi.

Azerbaycan ve Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nde "Dostluk" olarak adlandırdıkları hidrokarbon sahasının ortak keşfi ve geliştirilmesine yönelik anlaşmaya da değinen Dönmez, iki ülkenin dostluğunun güçlendirilmesini temenni ettiklerini söyledi.

Dönmez, söz konusu anlaşmanın, Türkmenistan doğal gazını Türkiye'ye ve Avrupa'nın geri kalanına ulaştıracak projelerin de önünü açmasını dilediklerini belirterek, Türkiye'nin her iki ülkeye de siyasi, teknik ve ekonomik desteğe hazır olduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ