Maliye Bakanı Naci Ağbal, katıldığı Finans Zirvesinde yılsonuna kadar vergi artışı yapılamayacağını belirterek, "Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Biz bu sene de gelecek sene de ve program dönemlerinde maliye politikası kararlarını alırken para politikası hedeflerini ve fiyat istikrarını enflasyonun aşağıya çekilmesi hedefini her zaman gözeteceğiz" dedi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl 8’incisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nin ikinci gününe katıldı. 2018 ve 2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program ile 2018 bütçesi de Türkiye’nin kalkınmasına büyümesine gelişmesi ve refahına katkı sağlayacağının altını çizen Ağbal, "Yoğun bit gayretle uğraşla titizlikle bu çalışmaları yürüttük ve Başbakan Yardımcımızın başkanlığında bu büyüklükleri hedefleri kamuoyu ile paylaştık. Orta Vadeli Programı hazırladığımız bu konjonktür bizim lehimizedir. Önümüzdeki süreçte de küresel ekonomide büyümenin devam edeceği dış ticareti küresel ticaretin artacağı finansal piyasalarda istikrarın devam edeceğini ilişkin yoğun bir beklenti var. Gelişmekte olan ülkelerde bu gelişmelerden tabiidir. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu bu ülkeler yararlanacak. Orta Vadeli Program dış konjonktür ve dış faktörler itibari ile bizim açımızdan olumlu bir yansımaya sahiptir" dedi.
Orta Vadeli Programın, hükümet sisteminde ve kamu yönetiminde köklü reformların gerçekleştirileceği bir dönem olacağını vurgulayan Maliye Bakanı, "2018, 2020 orta vadeli programı siyasetin rasyonelleştirilmesine siyasi istikrarın kalıcı olarak tesis edilmesi ve siyasi öngörülebilirliğin arttırması bakımdan da son derece önemlidir. Biz de Orta Vadeli Programı hazırlarken Türkiye’nin orta ve uzun vadede büyüme hikayesine olumlu katkı sağlayacak bu kamu yönetimi reformu, hükümet reformunu önemli bir parametre olarak dikkate aldık" şeklinde konuştu.
"Önemli olan doğru zamanda doğru adımları kararlılıkla atmak ve ekonominin önünü açmak olmalıdır"
"Kasım- Aralık ayında Türkiye ekonomisine yüzde 2-3 büyürdü, daha fazla büyümez" diyenlerin olduğunu söyleyen Ağbal, "Köşelerinde analiz raporlarını Türkiye ekonomisine yüzde 3’ü çok görenler vardı. Bugün, Türkiye ekonomisi yüzde 5-5,5 geçecek diyenlerin sayısı çok fazlalaştı. Şurada şu, bu ne dedi önemli değil. Önemli olan doğru zamanda doğru adımları kararlılıkla atmak ve ekonominin önünü açmak olmalıdır. Orta vadeli programı da hazırlarken nasıl 15 yıldır; her zaman için doğru, rasyonel ve ülkenin yararına olan politikalarla hep vatandaşımızın karşısına çıkmışsak, 2018-2020 dönemini kapsayan orta vadeli programda da bu çerçevede bir gayretin içerisinde olduk.
Bu dönemde 2018-2020 döneminde Orta Vadeli Programımızın temel amaçları şunlar: Öncelikle makro ekonomi istikrarın sürdürülmesi bu asla vazgeçemeyeceğimiz bir numaralı hedeftir. Fiyat istikrarı ve mikro ekonomik istikrarın olmazsa olmazıdır. Para politikamızı makro ekonomik istikrarın gerekleri neyse o çerçevede sürdüreceğiz. Para politikaları araçları kullanırken, para politikası ile maliye politikası eş güdüm halinde olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Yılsonuna kadar vergi artışı yapmıyoruz"
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılsonuna kadar vergi artışı yapılamayacağını belirterek, "Bugün birisi yazmış "Hani yıl sonuna kadar vergilere artış yapmayacaktınız" Kim söylüyor yıl sonuna kadar vergi artışı yaptığımızı? Böyle bir şey asla söz konusu değildir. Biz bu sene de gelecek sene de ve program dönemlerinde maliye politikası kararlarını alırken para politikası hedeflerini ve fiyat istikrarını enflasyonun aşağıya çekilmesi hedefini her zaman gözeteceğiz. Maliye politikası araçlarını kullanırken mutlaka ve mutlaka bağlı kalacağız. Bundan kimse tereddüt etmesin. En son açıkladığımız Orta Vadeli Program tedbirlerine baktığımız zaman enflasyona herhangi bir şekilde katkı yapmayan gelir artırıcı tedbirlerin olduğunu görürsünüz.
Makro ekonomik istikrarın sürdürülmesi anlamında finansal yasalardaki sağladığımız istikrarın önümüzdeki dönemde de devamı noktasında kararlı olacağız. Finansal piyasaların derinleştirilmesi finansal istikrarın devam etmesi noktasında da gerekli yapısal adımları atacağız. Cari denge çok önemli Türkiye, aynı gruptaki ülkeleri göre cari dengesi daha fazla açık veren bir ülkedir. Program döneminde cari dengenin de sürdürülebilir ve aşağı yönde patikada olmasını son derece önemsiyoruz. Program döneminde beşeri sermaye ve iş gücünün kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve en önemlisi kamuda kurumsal kalitenin arttırılmasıyla ilgili çok önemli yapısal formları ve düzenlemeleri arka arkaya yapacağız".
"Kişi başına milli geliri 2017 yılında 10 bin 579 dolar olacağını tahmin ediyoruz"
Bu dönemde büyüme oranımız 2018-2019-2020 yıllarında yüzde 5,5 oranında hedeflediklerini belirten Ağbal, "Kişi başına milli geliri 2017 yılında 10 bin 579 dolar olacağını tahmin ediyoruz. Biz bunu 2020 yılında 13 bin dolar seviyesine çıkaracağız. 2018-2020 yıllarını kapsayan program döneminde 3 milyon 200 bin insanımıza yeni ilave istihdam oluşturacağız. Bizim istihdamdaki sayımız 28 milyon 152 binden 3 milyon 217 bin ki artarak. 31 milyon 369 bin kişiye çıkacaktır. İstihdamda durma yok arttırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Bütün o sıkıntılara rağmen, bütçede ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirdik"
Enflasyon oranlarının aşağıya geleceğini vurgulayan Maliye Bakanı, "156 milyar 500 milyon dolar olan ihracatımızı 195 milyar dolar seviyesine çıkarmayı düşünüyoruz. Bütçe dengesine çok önem veriyoruz. Gerek kamu kesimi gerek genel devlet gerekse merkez yönetim bütçesinde son 2 yılda ortaya çıkan jeopolitik gerginlikler var. Ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar var, programlar var. 2016 yılında bu ülkede bir alçak darbe girişimi oldu. Onun getirdiği ekonomide birçok sıkıntılar oldu. Bütçeye yansıyan birçok ilave kararlar oldu. Şunu söylemekte fayda çar. 2016 yılında bütçede ortaya koyduğumuz hedef neydi? 27 milyar lira bütçe açığıydı. 2016 sonunda yılsonunda gerçekleşen bütçe açığı ne oldu? 27 milyar lira. Yani bütün o sıkıntılara rağmen, bütçede ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirdik. Bunu nasıl gerçekleştirdik. Harcamalarımızı kıstık, ayağımızı yorganımıza göre uzattık, ilave gelir üretecek kaynaklar bulduk. Vatandaşı memnun ettik. Sonunda bütçe hedefimizi tutturduk" diye konuştu.
"Gelecek sene bütçe açığımız aşağıya gelerek yüzde 1.9-1.6 olarak gerçekleşecektir"
2017 yılında bütçe açığı hedefin 47 milyar lira olduğunu söyleyen Bakan Ağbal, "Şimdi diyoruz ki bu 61 milyar lira seviyesinde olacaktır. Sadece şunu söyleyeyim 2017 yılında ekonomiyi canlandırmak amacıyla aldığımız tedbirlerin tek başına etkisi 11 milyar liradır. Yani bütçe açığı 47 milyar liradan 61 milyar liraya gelirken sadece ekonomiyi canlandırma amacıyla bütçeden sonra kararlaştırdığımız harcamaların veya gelir düşüşlerin etkisi 11 milyar lira ve etrafımızda bütün yaşanan jeopolitik gerginlikler; Suriye meselesi, Irak meselesi bölgemizde yaşanan bütün jeopolitik sıkıntılar ve riskler rağmen 3 milyondan fazla Suriyeli vatandaşımızın bütçe üzerindeki yüke rağmen ekonomiyi canlandırmak üzere aldığımız tedbirlere rağmen ve hiç bir şekilde hizmetten vazgeçmedik. Sağlık, eğitim ve yatırımda hiçbir şekilde vazgeçmeyerek bütçe açığını yüzde 2’de tutuyoruz. Gelecek sene bütçe açığımız aşağıya gelerek yüzde 1.9-1.6 olarak gerçekleşecektir" şeklinde sözlerini sonlandırdı.