Avrupa ekonomisinin aradığı çözüm çözümsüzlüğe yol açtı

Avrupa ekonomisi, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele edebilmek için çözüm aradığı kurtarma fonları konusunda şu an için herhangi bir çözüme ulaşamadı.

Ekonomi 20.06.2020 12:36:50 0
Avrupa ekonomisinin aradığı çözüm çözümsüzlüğe yol açtı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.06.2020 12:36

İSTANBUL (AA) - AB Komisyonu, Avrupa Birliği'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesinin toplam boyutunun 1,1 trilyon avro olmasını ve söz konusu bütçeye, Komisyon'a üye ülkelerin teminatıyla sermaye piyasalarından borç alarak kuracağı bir fonun entegre edilmesini teklif etmişti.

Ekonomik kurtarma fonunun toplam boyutunun 750 milyar avro olması önerilen fonda bunun üye ülkelere 500 milyar avroluk hibe, 250 milyar avroluk kredi sağlamasını planlamıştı.

Teklifte, fon kaynaklarının büyük kısmının salgından en fazla etkilenen AB ülkelerinden İtalya, İspanya ve Fransa'ya ayrıldı.

AB ülkeleri arasında "tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya özellikle kurtarma programındaki hibeye fazla sıcak bakmıyor. Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koşullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.

Bu ülkelerin zaten ikna edilmesinin de kolay olmayacağı öngörülüyordu.

Kurtarma programı ile birlikte AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik müzakerelerin de zorlu geçmesi bekleniyor.

Bütçenin boyutu, harcama alanları ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacakları hakkında ciddi tartışmalar yaşanması bekleniyor.

Fonun, Kovid-19'un ekonomik sonuçları karşısında ne kadar etkili olacağı da tartışılan konular arasında. Uygulanması gereken fon konusunda hemen anlaşmaya varılması ve hızlı bir çözüm sunulması da beklenmiyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte,hızlı bir çözüm gelmeyeceği öngörüsünde bulundu. Büyük ihtimalle kararın bir sonraki toplantıya erteleneceğini ifade eden Houte, bunun anlaşma için bir alan oluşturabileceğini aktardı.

Houte, "Bu toplantıda zaten anlaşma sağlansaydı, bu sürpriz olurdu." değerlendirmesinde bulundu.

Teklifteki hibelerin Avrupa ekonomisinin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın yüzde 0,7'sine tekabül ettiğini dile getiren Houte, ancak AB'nin kendi kredi verme ve hibe verme kapasitesine sahip olması durumunda bunun önemli sembolik bir adım olabileceğini vurguladı.

Houte, bunun Avro Bölgesi'ni daha istikrarlı hale getirebileceğini belirtti.

Kurtarma fonları konusunda büyük bir karar beklemediğini ifade eden Houte ileriki zamanlarda bir anlaşma sağlanabileceğini aktardı.

750 milyar avroluk fon, büyük bir fark meydana getirmeyecek

Capital Ekonomics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Andrew Kenningham, 750 milyar avroluk fon, büyük bir fark meydana getirmeyeceğini belirtti.

Görüşmelerin sonbaharda devam edebileceğini ifade eden Kenningham, Kovid -19'un etkisiyle karşılaştırıldığında kurtarma fonunun kırılgan ülkelere faydasının az olacağını aktardı.

Kenningham, anlaşmaya varmadan önce kurtarma fonunun etkisinin biraz daha azaltılabileceğini dile getirdi.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ