Ağız-diş sağlığı sektörü normalleşmeyle birlikte dış pazara açılmayı hedefliyor

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, normalleşme süreciyle birlikte ağız-diş sağlığı sektörünün dış pazarlara açılmayı hedeflediğini belirterek, 'Dış pazarda talep ortaya çıktığı için Türkiye'deki üreticilerde bir ivmelenme yaşan

Ekonomi 30.06.2020 13:31:05 0
Ağız-diş sağlığı sektörü normalleşmeyle birlikte dış pazara açılmayı hedefliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.06.2020 13:31

Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektör olarak normalleşme sürecinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı gerekli önlemleri alarak faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Diş hekimlerinin normalleşme sürecinin başlamasıyla hastaların bekleme salonunda maske kullanmasından ortamın dezenfeksiyonunun sağlanmasına kadar hijyen kurallarına odaklandığını vurgulayan Uçar, hekimlerin de kendilerini ve hastalarını korumak amacıyla koruyucu ürünlere ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Uçar, sektör olarak bu ihtiyaçları karşıladıklarını ve gerekli koruyucu ürün, alet ve cihazları sağladıklarını dile getirdi.

Normalleşmeyle birlikte diş hekimliği ürünlerinin satışlarında kademeli olarak bir artış yaşandığını ve bunun devam edeceğini vurgulayan Uçar, şöyle konuştu:

"Normalde tatil dönemi olduğu için, temmuz-ağustos gibi yaz ayları daha durgun geçer ancak bu yıl pek öyle olmayacak. Bu normalleşme sürecinde kademeli olarak hazirandan itibaren yavaş yavaş yukarıya doğru işlem hacimlerinde ve ticari cirolarda normalleşme sürecini yaşıyoruz."

"Büyüme trendine devam edeceğimizi öngörüyoruz"

Ağız-diş sağlığı sektöründe Türkiye'deki iç potansiyelin yanı sıra bu yıl yapılacak ihracatın hacminde yüzde 30'luk bir büyüme öngördüklerini belirten Uçar, şu değerlendirmede bulundu:

"Normalde Türkiye'ye gelip alışveriş yapan yabancılardan kaynaklı işlem hacmimiz vardı.Burada bir düşüş yaşandı ama buna karşılık özellikle dünyada Asya ve özellikle Çin'den kaynaklı ticari işlem hacimlerinin değişmesi söz konusu. Çünkü batılı ülkeler ya da Amerika gibi coğrafyalar artık bu Kovid-19'un kaynağı olarak gördükleri Çin'den alışveriş yapmak istemiyorlar."

Kriz döneminde ticari işlemlerini yönetemeyen bazı ülkeler olduğuna dikkati çeken Uçar, "Gelişmiş ülkelerin, ürün temin ettikleri bazı ülkelerde alternatiflere yönelmeleri bir ihtiyaç oldu. Burada Türkiye'ye büyük bir rol düşüyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yılki işlem hacmi beklentisi 700 milyon dolar"

Uçar, sektörün bu yıl itibarıyla 700 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Bazı malzemelerde birtakım eksiklikler olabileceğini düşünsek de Kovid-19 sebebiyle yeni ticari hayatımıza giren ürünler sayesinde biz 700 milyon dolarlık işlem hacmini koruyacağımızı ve önümüzdeki yıl büyüme trendine devam edeceğimizi öngörüyoruz." dedi.

Son 10 yılda, Türkiye'de ağız-diş sağlığı endüstrisinde çok büyük yatırımlar yapıldığını ve son 3 yıldır bu yatırımların neticesinin görülmeye başlandığını vurgulayan Uçar, şunları kaydetti:

"Birçok firmamız yeni ürünler üretiyor. Şimdi bu değişimle beraber çok ciddi fırsatlar var. Bunu iç pazar ve dış pazar açısından değerlendirmek lazım. Dış pazarda talep ortaya çıktığı için Türkiye'deki üreticilerde bir ivmelenme yaşanmasını bekliyoruz. Yani bir büyüme ve bir genişleme yaşayacaklar. Bu genişlemeyle beraber dış pazardaki işlem hacimlerini büyütecekler. Buradan gelen güçle beraber iç pazarda da ürünlerini daha fazla satıyor olacaklar. Dolasıyla hem dışarıdan gelen ürünün azalması, dışarıya da ürün gitmesi açısından baktığımızda, sektör dış ticaret açığına olumlu yönde katkı sağlayacaktır."

Sektörde, yüzde 100 yerli diye bir şey olamayacağını ve en iyi, en kaliteli ürünlerin diş hekimlerinin hizmetine sunulmasının prensip olduğuna işaret eden Uçar, "Burada sektörün şöyle bir avantajı var, yabancı ve yerli firmaların çalışmalarıyla çok kaliteli ürünler pazarda bulunuyor olacak. Avrupa standartlarında ama daha makul fiyatlarla ürünleri pazara sunup hem Türkiye'de hem dünyada inşallah büyüme trendini yakalayacağız." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ