733 milyonluk yatırım bitmeden, çiftçiye katkı sağlamaya başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tarafından Yapılması Yönünde Talimatı Ve Dönemin Başbakanı Yıldırım Tarafından Müjdesi Verilen Sütaş Entegre Tesisleri, Çiftçinin Yüzünü Güldürmeye Başladı. Sirajlık Mısır Eken Çiftçiler, Hasadı Yap

Ekonomi 15.09.2019 11:03:09 0
733 milyonluk yatırım bitmeden, çiftçiye katkı sağlamaya başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.09.2019 11:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen "Proje Bazlı Destekler" kapsamında Bingöl’de yapımına başlanılan Sütaş Entegre Tesisleri henüz tamamlanmadan çiftçiye katkı sağlamaya başladı. Kentte silajlık mısır eken çiftçiler, mısırları sözleşme yaparak hasatla birlikte firmaya satmaya başladı.

Merkeze bağlı Çeltiksuyu ve Sarıçiçek köyleri arasında geçtiğimiz yıl temeli atılan ve yapımı devam eden 733 milyon lira yatırım maliyetli Sütaş Entegre Tesisleri, bölgede çiftçiye gelir kapısı olmaya başladı. 2020 yılında süt toplamaya başlayacağı belirtilen işletmeye, birkaç ay sonra getirilmesi planlanan büyükbaş hayvanlar için çiftçilerle sözleşme yapıp silajlık mısır yetiştirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yüzde 50 hibe ile çiftçilere dağıtılan silajlık mısır tohumlarının hasadı merkeze bağlı Büyüktören köyünde başladı. 10 bin tonun üzerinde hasat yapılması beklenen mısır sayesinde, çiftçilerin cebine yaklaşık 2,5 milyon lira girmesi beklendiği belirtildi.

Dönüm başı 5-6 ton hasat

Silajlık mısırın son yıllarda revaçta olduğunu belirten Bingöl Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Süphi Çetkin, “Silajlık mısır süt hayvancılığında olmazsa olmazımız. Dolayısıyla biz de bunlar üzerinde bir çalışma yaptık. Bingöl’de silajlık mısırda bir dönümde 5-6 ton beklentimiz var. Buda beklentimizin üzerinde olan bir sonuç. Tarım İl Müdürlüğü’nün yüzde 50 hibesiyle birlikte ürünlerimizi çiftçilerimize dağıttık. Bunun neticesini görmek bizleri sevindirdi” dedi.

300 dönüme mısır ekti

Köyde 10 yıldır çiftçilik yapan 4 çocuk babası Hacı Gürtekin, firma ile sözleşme imzalayarak 300 dönümlük alana mısır ekti.

Hasadın sonunda bin 500 tona yakın ürün elde etmeyi düşündüğünü aktaran Gürtekin, "10 yıldır mısır ekiyorum. Daha önceden çok az ekiyorduk ama firma bizimle sözleşme yaptı ve ben de 300 dönümlük bir alana ektim. Sözleşme olmasaydı bu kadar alana ekmezdim. Başka türlü satışını yapamıyorduk, tüccarlar da fazla bir alım yapmıyordu. Geçen sene diyelim ki dönüme 3 ton alıyorduk bu yıl 5 ton alıyoruz. Bu sene daha fazla ektik kazancımız daha iyi oldu. Çiftçilere tavsiyem, mısırın kazancı buğdaydan kat ve kat daha iyidir. Sözleşme yaptığım için de malımı satmış oluyorum" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ