2020 tahmini kayısı rekoltesine itirazlar sürüyor

KULUNCAK ZİRAAT ODASI BAŞKANI HASAN YILDIRIM DA, AÇIKLANAN KAYISI REKOLTESİNİN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI İLERİ SÜRDÜ.

Ekonomi 15.06.2020 17:08:37 0
2020 tahmini kayısı rekoltesine itirazlar sürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.06.2020 17:08

Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2020 sezonu tahmini kayısı rekoltesine tepki gösteren Malatya’nın Kuluncak İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Yıldırım, açıklanan rekoltenin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya’nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesi açıklandı. Yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekoltenin açıklaması üreticilerin ve ziraat odalarının tepkisine yol açtı. Malatya’nın Kuluncak İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hasan Yıldırım da açıklanan tahmini kayısı rekoltesinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek "Madem bu ürün Türkiye’nin önemli bir ihraç ürünü, 50 bin ailenin geçim kaynağı, kuru meyve sektöründe önemli payı olan bir ürünse ince eleyip sık dokumak gerekir. Köy köy, mahalle mahalle dolaşarak ciddi bir çalışma yapmak lazım” ifadelerini kullandı.Yıldırım, ziraat odlarının kuru kayısı tahminini 60-65 bin ton olarak açıkladığını hatırlattı.

Rekolte tespiti yapılırken üreten çiftçiye değil de bu işin ticaretini yapanlarla sorulduğunu iddia eden Yıldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Geçmiş yıllarda rekolte tespiti yapılırken çiftçinin temsilcisi, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olan ziraat odalarına uğranır görüşü alınırdı. Bu yıl ne bir uğrayan nede bir fikir soran oldu. Ziraat odalarının görüşü önemlidir. Coğrafi işaret alan ve tescillenen kayısımızı daha iyi yerlere taşımak, kaliteyi artırmak için çiftçimizin de para kazanması lazım. Ürünün bol olduğu yıllarda çiftçi zaten para kazanamıyor. Ürünün kıt olduğu yılda da, ürün çokmuş gibi gösterilip fiyatları düşürmenin bir manası yoktur. Kısacası 3 gün gibi kısa bir sürede 13 ilçe 718 mahallede üretilen bir ürünün rekoltesinin doğru olarak yapılmış olamaz. Bu kitleleri ilgilendiren, vebali yüksek önemli bir konudur. Oldu bittiye getirilemez”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ