2020 akaryakıt sektöründe 'yenilenme' yılı olacak

- Petrol Ofisi Üst Yöneticisi Selim Şiper: - 'Yaklaşık 13 bin istasyonun yüzde 35'inin kontratı 2020'de yenilenecek. Arada transferlerin de olmasını bekliyoruz' - 'Bu yıl istasyon sayısını en fazla artıran şirket olduk. İstasyon sayısınd

Ekonomi 21.12.2019 11:02:08 0
2020 akaryakıt sektöründe
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.12.2019 11:02

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Petrol Ofisi Üst Yöneticisi Selim Şiper, 2020'nin akaryakıt sektörü açısından önemine değinerek, yaklaşık 13 bin istasyonun yüzde 35'inin kontratının gelecek yıl yenileneceğini bildirdi.

Şiper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Petrol Ofisi'nin yönetim anlayışı ile çalışma biçimi açısından değişim ve dönüşüm içinde olduğunu ifade etti.

Geçmişte şirkette büyüklükten gelen bir atalet olduğuna işaret eden Şiper, "Biz bu noktaların üzerine gittik. Bu yıl istasyon sayısını en fazla artıran şirket olduk. Toplam istasyon sayısında 1770'i bulduk ve alışılageldiği gibi birinci olduk. Artık bayiler bize teveccüh gösterir oldu. Üstümüzden ataleti atıp biraz daha dinamik ve piyasaya yakın duruşumuz nedeniyle 2019 son derece tatminkar oldu." diye konuştu.

Şiper, bayilerle paylaştıkları brüt marjın enflasyon paralelinde olmasının bayilerin kendini rahat hissetmesini sağladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dağıtıcılar, ithalatçılar olarak fiyatlandırma mekanizmasında sıkıntımız var. Sistem son 5 günlük ortalamalar üzerinden işliyor. Çarşamba artış yapmak gerektiğinde bunu sonraki Pazartesi uygulayabiliyoruz ve bu arada para kaybediyoruz. 2020'de ithalatımız bu yılki kadar olmayacak. Sektör olarak, döviz kuru gibi belirsizliklere karşı da risk alıyoruz. Şu anda yerli piyasadan akaryakıt almak daha avantajlı."

Şiper, benzinde Türkiye'nin kendi kendine yeterli olduğuna ve dağıtım şirketlerinin benzini rafineriden aldıklarına işaret ederek, dizel ihtiyacının ise yarısının ithal edildiğini aktardı.

- "Yatırımcı, yatırımının karşılığını almalı"

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösterenlerin ticaret şirketleri olduğunu anımsatan Şiper, yatırımcının yatırdığının karşılığını alabilmesinin önemli olduğunu, ancak mevzuat değişiklikleriyle özellikle dağıtım şirketlerinin masraflarının arttığı bilgisini verdi.

Şiper, 2020'nin akaryakıt sektörü açısından önemli bir yıl olacağını vurgulayarak, "Yaklaşık 13 bin istasyonun yüzde 35'inin kontratı 2020'de yenilenecek. Arada transferlerin de olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Dağıtım şirketlerinin, mevcut gelişmelerle eski şartlardan farklı bir yol izleyeceğini dile getiren Şiper, "2020, bayiler açısından, beklentilerinden farklı şartları konuşacakları bir yıl olabilir. En azından baştan bir miktar para almayı düşünenler, 2020 itibarıyla o büyük rakamları bulamayabilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Şiper, istasyon sayısını artırma hedeflerinin olmadığını, şu anda 1770 olan sayının gelecek yıl sonunda 1800 civarında olacağını söyledi.

Performansı daha iyi olan istasyonları cezbetmek istediklerini ifade eden Şiper, bayi kalitesine özellikle dikkat edeceklerini dile getirdi.

- Mahsuplaşma yapabilen ilk istasyon Bodrum'da

Sıvılaştırılmış doğal gaza (LNG) da sıcak baktıklarını aktaran Şiper, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübelerinin olduğunu anlattı.

Şiper, gelecekte özellikle ağır vasıtada alternatif yakıt olarak LNG'nin öne çıkacağını belirterek, bu konuda belirli mesafeler almış şirketlerin bulunduğunu söyledi.

Elektrikli araçlara bazı istasyonlarda e-POwer markasıyla şarj olanağı sunduklarını anımsatan Şiper, bu konudaki mevzuat çalışmaları için de büyük çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Öte yandan, Türkiye'nin güneş enerjisi kullanarak şebekeye elektrik satıp mahsuplaşma yapabilen ilk istasyonunu Bodrum'da açtıklarını bildiren Şiper, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin değişik yerlerinde bu uygulamamız devam edecek. İstasyonlar yüksek elektrik tüketen yerler. Bodrum'daki istasyonumuz ise yüzde 70 tasarruf etti. Bununla birlikte 20'ye yakın elektrikli şarj istasyonumuz var. Bazı şirketler bunu reklam amaçlı da yapabiliyor. Bir kısmının şarj ünitesi dediği, AVM otoparklarındaki fiş ve prizler. Bizim istasyonlarımızdaki e-POwer'lar ise özgün ve gelişmiş bir yapıya sahip. Özellikle şehirler arası güzergahlarda bu yatırımları yapıyoruz. Elektrikli araçların en popüleri bile İstanbul'dan Ankara'ya gitmek istediğinde Bolu Dağı'nın tepesinde kalıyor. Yokuşlarda yüksek şarj tüketimi oluyor. Böyle güzergahlarda şarj istasyonlarına ihtiyacımız var. Bu konuda yatırımlarımız devam edecek."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ