Tarih: 23.09.2019 07:28

Ekinoks nedir? Sonbahar Ekinoksu'nda neler olur?

Facebook Twitter Linked-in

.

23 EYLÜL SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vakti Ekvatora 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvatorda sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küreye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Kürede ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Kürede Sonbahar, Güney Yarım Kürede İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünyada gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktasında 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktasında ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

EKİNOKSUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bu tarihlerden güneş ışınları Ekvator'a dik gelir ve Aydınlanma Çemberi kutup noktalarından geçer. Kuzey Yarımkürede 21 Mart ilkbahar, 23 Eylül sonbaharın başlangıcıdır. Güney Yarımkürede ise, 21 Martta sonbahar 23 Eylülde ilkbahar başlar ve şu olaylar yaşanır.

Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.

Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)

Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.

Gel-git genliği en fazladır.

Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.

Türkiye'de saat 12oo 'de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. 23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvatora 90°'lik açı ile düşer.

YIL BOYUNCA YAŞANAN TÜM GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey Yarımkürede ilkbahar başlarken Güney Yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey Yarımkürede yaz başlarken Güney Yarımkürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey Yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney Yarımkürede ise bahara geçiş olur.

21 Aralık (kış gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey Yarımkürede kış başlarken Güney Yarımkürede yaz başlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —