Tarih: 21.12.2016 20:34

Hayaller TUŞMEK ile gerçekleşecek

Facebook Twitter Linked-in

Van’ın Tuşba Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunduğu, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülecek olan Tuşba Kadınlara Yönelik İş Geliştirme ve Mesleki Eğitim Merkezi (TUŞMEK) Projesi hayata geçiyor.

Tuşba Belediyesinden yapılan açıklamada, ilçede yaşayan dezavantajlı kadınların TUŞMEK Projesi kapsamında istihdam edileceği belirtildi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA-Instrument for Pre Accession) İnsan Kaynaklarını Geliştirme bileşeni altında Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’ uygulanacağı ifade edilen açıklamada, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programının sözleşme makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte olduğu kaydedildi. Programın operasyon faydalanıcısının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü olduğu dile getirilen açıklamada, TUŞMEK Projesi, bu program kapsamında Tuşba Belediyesi tarafından yürütülecektir. Projenin toplam bütçesi 208 bin 240,73 Euro olup, bu tutarın 12 bin 900 Euro’luk kısmı Tuşba Belediyesinin eş finansman katkısıdır. Van’da dezavantajlı kişilerin girişimci olmalarını sağlayarak istihdam edilebilirlik potansiyellerini arttırmak ve işgücü piyasasına girmelerini desteklemek amaçlanmaktadır. Proje kapsamında öncelikli olarak Tuşba ilçesinde kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması, ihtiyaç duyulan alanlarda 100 kadını ara eleman olarak yetiştirmek ve 50 kadına girişimcilik eğitimi vermek, bunun yanında kadınlara girişimci olma imkânı sunmak amaçlanmaktadır. Girişimci kadınlara rehberlik ve danışmanlık hizmet imkânı sunmak, projenin genel amaçları arasındadır. Projenin hedef grubunu, Tuşba ilçesinde ikamet eden 18-40 yaş arası 150 kadın ve genç kız oluşturacaktır. Kursiyer seçimlerinde engellilik, hükümlü eşi, şehit ailesi, yoksulluk ve eğitim durumu gibi dezavantajlı halleri olanlar tercih sebebi olacaktır. Kursiyerler İş-Kur ve Tuşba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından da kayıtlı olan kişilerden seçilecektir denildi.

Kurs için başvuruların 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren başladığı ve 10 Ocak 2017 gününe kadar devam edeceği dile getirilen açıklamada, Yoğun talepten dolayı başvuran kursiyerler, Tuşba Belediyesi tarafından kurulan bir komisyon tarafından mülakata tabi tutulacaktır. Mülakat sonucu kursiyer olarak kabul edilecek kişilerin listesi Tuşba Belediyesi resmi web sitesinden ve TUŞMEK web sitesinden 15 Ocak 2017 tarihinde yayınlanacaktır. Tekstil eğitimi Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezinde, unlu mamullerinin hazırlanması ve aşçılık eğitimi ise Halide Edip Adıvar Kız Teknik ve Meslek Lisesinde verilecektir. Mesleki eğitim şubat ayında başlayıp 8 ay sürecektir ifadeleri kullanıldı.

Kurs sonunda eğitime düzenli olarak katılan kadınlara MEB onaylı sertifikanın proje iştirakçisi olan Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verileceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
Kurs sonunda kursiyerlerin istihdam edilmesi; proje tanıtımı, düzenlenen konferans, web sitesi ve proje ekibinin girişimleri aracılığı ile kalifiye ara eleman ihtiyacı olan birimlere, fabrikalara bu kişilerin istihdam edilmelerine destek verilecektir. Tekstil eğitimi alanlar kursiyerler Van Tekstil Kent’te, unlu mamullerin hazırlanması kursu eğitimi alan kursiyerlerin fırınlarda ve pastanelerde, aşçılık eğitimi alan kursiyerler okul, hastane, fabrika, ordu, iş yeri, yemek fabrikaları, otel ve restoran mutfağında mutfak personeli olarak istihdam edilmeleri için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

Projenin Ankara’da düzenlenen imza törenine katılan Tuşba Belediye Başkan Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise, ’’Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Handil tarafından ilk olarak 2014 yılında hazırlanıp Bakanlığa sunulan proje, Plan ve Proje Müdürlüğümüz tarafından tekamül ve takip ettirilerek nihai sonuca ermiştir. Projenin çok sayıda proje içinde başarılı olması bizleri Tuşba adına, Van adına çok mutlu ve bahtiyar etmiştir. Projemiz ile Tuşba ilçemizde kadın istihdamının arttırılması, kadınlara yönelik meslek edindirme kurs merkezi kurulması ile Tuşba ilçesinde ikamet eden 18-40 yaş arası ihtiyaç duyulan alanlarda kadınlarımıza mesleki eğitim ve girişimcilik eğitimi verilmesi amaçlanmıştır. Daha öncede işe muhtaç olan ve desteklerimiz sonucu AB projeleri kapsamında kendi işlerini kurmalarına vesile olduğumuz kadınları görmemiz, bize bu sosyal projeleri yapma azmi ve gayreti vermektedir. Kadınlarımızın kendi alanlarında iş kurmalarına ve istihdam edilmelerine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımız inşallah hem ilimizde hem de ilçemizde ihtiyaç duyulan kalifiye eleman hazırlama konusunda etkili bir çalışma olacaktır. Bu projede emeği geçen Park ve Bahçeler Müdürümüz Hasan Handil’e, Plan ve Proje Müdürümüz Ömer Fikret Şahin ve ekibine, ayrıca TUŞMEK Projemizin uygulamasını yapacak olan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdiresi Gül Ebinç’e ve ekibine, Tuşba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin’e ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani’ye ve tekstil eğitimini yapacağımız Vali Alipaşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve eğitmenlerine, unlu mamullerinin hazırlanması ve aşçılık eğitimini yapacağımız Halide Edip Adıvar Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü ve öğretmenlerine çok teşekkür ederim. Yerel yönetimler seçim kampanyamızda halkımıza söz verdiğimiz projelerden biri olan TUŞMEK Projemizin bu şekilde hayata geçirilmesinden memnuniyetimizi bildirir ve hayırlara vesile olmasını dilerim ifadelerini kullandı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —