AKCİĞER KANSERİ GİZLİ TEHDİT OLUŞTURUYOR
Dünya genelinde yaygın görülen akciğer kanseri konusunda farkındalık oluşturması amacıyla yapılan açıklamalarda, akciğer kanserinin herhangi bir belirti vermeksizin ilerleyebileceği vurgulandı. Akciğer kanseri vakalarının başlıca nedeni olarak bilinen sigara tüketimi, yıllardır sağlık alanında yapılan uyarıların odağında yer alıyor. Bununla birlikte, son dönemlerde popülerliği artan elektronik sigaraların da akciğer kanseri dahil olmak üzere bir dizi sağlık riski barındırdığı ve bu risklerin sıklıkla göz ardı edildiği ifade edildi.
ELEKTRONİK SİGARALARIN POTANSİYEL TEHLİKELERİ
Bayındır Sağlık Grubu bünyesinde hizmet veren Bayındır Söğütözü Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cem Gündoğdu, elektronik sigaraların içerisinde yer alan ve akciğer hastalıklarına sebep olabilecek maddelere dikkat çekti. Akciğer kanserine yol açabilen faktörler arasında genetik yatkınlık ve çeşitli çevresel etkenlerin yanı sıra, e-sigara kullanımının da göz önüne alınması gerektiğine işaret edildi. Gündoğdu, akciğer kanserinin erken teşhisi ve tedavi edilebilirliği konusunda düzenli kontrollerin ve tütün ürünlerinden uzak durmanın öneminin altını çizdi.
PASİF İÇİCİLER DE RİSK ALTINDA
Doç. Dr. Cem Gündoğdu, sigara dumanının içerdiği kimyasalların ve kanserojen maddelerin sayısına işaret ederek, pasif içicilerin de akciğer kanseri riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Puro ve pipo kullanımının da benzer riskleri barındırdığına dikkat çekildi.
ELEKTRONİK SİGARALARDAN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR
Elektronik sigara kullanımına ilişkin yapılan uyarılarda, bu ürünlerde yer alan ağır metaller, kurşun ve kanserojen maddelere ek olarak astım, KOAH ve zatürreye neden olabilecek maddelerin olduğu belirtildi. Elektronik sigara içeriğindeki nikotin maddesinin yanı sıra kalp ve damar sistemine verdiği hasar da sağlık profesyonelleri tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır.
AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİNE DİKKAT
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Cem Gündoğdu, öksürük, göğüs ağrısı, balgam değişikliği gibi semptomlarla birlikte, ses kısıklığı, yutma zorluğu ve göğüste şişlik gibi daha ciddi işaretlerin akciğer kanserine işaret edebileceğini söyledi. Doç. Dr. Gündoğdu, sigara kullanımının söz konusu olduğu durumlarda ve belirtilerin bir veya daha fazlasının gözlemlendiği hallerde, derhal bir göğüs hastalıkları hekimi ile görüşmenin önemli olduğunu vurguladı.