E-Devlet Sorguları Ücretli Mi Oluyor? Gelir İdaresi Başkanlığı'Ndan Açıklama Geldi!

E-Devlet Ücretsiz Kalmaya Devam Ediyor: Vergi İşlemleri Paralı Olmuyor!

Ekonomi 20.08.2024 00:17:00 0
E-Devlet Sorguları Ücretli Mi Oluyor? Gelir İdaresi Başkanlığı
Tarih: 20.08.2024 00:21

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), son zamanlarda sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamaların ücretli hale geleceği yönündeki iddialar üzerine bir açıklama yaptı. GİB tarafından yapılan resmi açıklamada, bu iddiaların gerçek dışı olduğu ve mükellefler ile mali müşavirlerin e-Devlet ve Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapmış oldukları işlemlerden herhangi bir ücret alınmayacağı belirtildi.

ÜCRETSİZ HİZMETLERE DEVAM

GİB'in yaptığı açıklamada, vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme ve vergi borcu olup olmadığını öğrenme gibi hizmetlerin ücretsiz olarak devam edeceği ifade edildi. GİB, bu iddiaların asılsız olduğunu vurgulayarak mükelleflerin ve mali müşavirlerin mevcut elektronik uygulamalar üzerinden yaptıkları işlemler için herhangi bir ücret ödemeyeceğini duyurdu.

KURUMLARLA PAYLAŞIM İÇİN KATILIM PAYI

Ayrıca, GİB, üçüncü kişilere ait bilgilerin kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişiliklerle paylaşılması sürecinde, belirli oranda katılım payı alınabileceğini bildirdi. Ancak, bu durumun gerçek kişiler ve hizmetlerinin elektronik ortamda yaptıkları sorgulama ve doğrulamalar için geçerli olmayacağı aktarıldı.

KATILIM PAYI AMACI NEDİR?

GİB'in açıklamalarında, elektronik ortamdaki sorgulama ve doğrulama işlemleri için kurumların kendi iç sistemleriyle entegrasyon sağlamak istemesi durumunda katılım payı alınabileceği belirtildi. Bu sayede bankaların ve diğer finans kuruluşlarının müşteriler hakkında gerekli bilgileri daha hızlı ve etkili bir şekilde elde edebilmesi amaçlanıyor.

ELEKTRONİK ENTEGRASYON VE KATILIM PAYI

GİB, talep üzerine kurumlarla yapılan elektronik bilgi paylaşımlarından elde edilecek katılım payı ile sürekli hizmet verebilir durumun sağlanması ve teknik geliştirme çalışmalarının desteklenmesinin amaçlandığını belirtti. Ayrıca, mükellefler ve mali müşavirlerin hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceği ve e-Devlet ve diğer uygulamalardan ücretsiz olarak erişilebilen bilgilerin entegrasyonu konusunda talepte bulunan kurumların ödedikleri katılım payının ise tamamen kendi istekleri doğrultusunda alındığını bildirdi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem