SANA Açıklamasına Göre Suriye Ordusu Türklere Karşı Saf Alacak

SANA: 'Suriye Ordusu Türkler'e Karşı Koymaya Hazırlanıyor'

Dünya 14.10.2019 09:26:22 0
SANA Açıklamasına Göre Suriye Ordusu Türklere Karşı Saf Alacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.10.2019 09:26

Suriye resmi haber ajansı Sana, Suriye ordusunun birliklerini Suriye'nin kuzey doğusunda Türkiye'nin harekatına karşı koymak için konuşlandırmaya hazırlandığı haberini geçti. Haberi Reuters haber ajansı da verdi.

Reuters haber ajansına göre Kürt yönetimi yaptığı açıklamada Kürtler ve Suriye rejimi arasında varılan anlaşma sonucu Suriye ordusunun Türkiye sınırının tamamı boyunca konuşlanacağını ve Türkler'in harekatını püskürtmeye yardım edeceğini bildirdi.

Açıklamada sınırda konuşlanacak Suriye ordusu için "saldırıya karşı koymak ve Türk ordusuyla yancılarının girdiği diğer yerleri özgürleştirmek için SDG'ye destek olacak" ifadeleri kullanıldı. Bu yerlere örnek olarak Afrin gösterildi.

"Prensipte anlaşmaya vardık"

Bir açıklama da Kobani Kent Savunma Konseyi Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen'den geldi. Hesen Rusya ve Suriye rejimiyle anlaşma yaptıklarını belirtti.

Hesen açıklamada “Bütün ülkeleri, Birleşmiş Milletler’i (BM), Arap Birliği’ni, BM Güvenlik Konseyi’ni aradık. Kimse bize adil davranmadı. Bize kimsenin yardımı dokunmayacağını ve birlik olmamız gerektiğini söylediğimizde kimse inanmıyor. Şimdi neler olduğunu görüyorsunuz. Bize destek vermek istemiyorlar. Bu nedenle bugün Rusya ve Suriye hükümetiyle bir anlaşmaya vardık. Prensipte bu gece gelecekler" dedi.
Suriye’nin Kobani kentindeki Kürt yönetimin sözcüsü Muhammed Şanin ise rejim güçlerinin Kobani’de üç noktada konuşlanacaklarını bildirdi. Sözcü bu noktalardan birinin kent merkezinde diğer ikisininse kentin batı ve doğusunda olacağını aktardı.

TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bugün Tel Abyad’da kontrolu ele geçirmişti. Kobani, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları sonucu Türkiye tarafından kontrol edilen Fırat nehrinin batısıyla Tel Abyad arasındaki bölgede kalıyor.

"Görüşmeler Rus hava üssünde yapıldı"

Reuters haber ajansı da Kürtler liderliğindeki SDG’nin Suriye’de Rusya’ya ait bir hava üssünde görüşmeler yürüttüğü haberini geçti.

Suriyeli Kürt siyasetçi Ahmed Süleyman Reuters’a daha önce yaptığı açıklamada varılacak bir anlaşmayla Türkiye’nin saldırısına son vermeyi umduklarını kaydetmişti

Kürt Demokrat İlerleme Partisi üst düzey üyelerinden Süleyman görüşmelerin Lazkiye’deki Hmeymin Hava Üssü’nde yapıldığını aktarmıştı.

ABD'den asker çekme kararı

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün CBS televizyonuna yaptığı açıklamada "Son 24 saatte Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriyeliler ve Ruslar'la Türkler’e karşı kuzeyde bir saldırı yapmak için anlaşmaya çalıştıklarını öğrendik” ifadelerini kullanmıştı.

Esper ABD askerlerinin SDG ve Türk Silahlı Kuvvetleri arasında sıkıştığını, bu nedenler bin kadar ABD askerini Suriye'nin kuzey doğusundan en güvenli ve hızlı şekilde çekeceğini belirtmişti.

Suriye’de 2011’de iç savaşın başlamasının ardından Kürtler liderliğindeki güçler ülkenin doğusunda ve kuzeyinde bazı bölgeleri kontrol altına almıştı. Bu bölgelerde kendi yönetimlerini kuran Kürtler amaçlarının özerklik olduğunu, bağımsızlık istemediklerini söylüyor.

Kürt gruplar ve Şam arasındaki karşılıklı düşmanlığa ve Baas rejiminin bu gruplara sistematik olarak baskı uygulamış olmasına rağmen SDG nadir durumlarda Suriye rejiminin yanında çatışmalara katıldı.

Taraflar ortak düşmanlara, özellikle de Türkiye’nin desteklediği muhaliflere karşı düzenlenen saldırılarda birlikte hareket etti.
 

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ