Rus nükleer denizaltısında ne oldu? 14 ölü!

Son dakika... Rus Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir denizaltında çıkan yangın nedeniyle 14 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu

Dünya 2.07.2019 23:37:54 0
Rus nükleer denizaltısında ne oldu? 14 ölü!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Rus donanmasına ait denizaltıda 14 denizcinin hayatını kaybettiği yangının ardından soruşturma başlatıldı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin olayı "büyük bir kayıp" olarak niteledi. Yangının ardından bölgede nükleer sızıntı olduğu yönünde iddiaların yayılmasının ardından Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi bölgede çok yüksek radyasyon seviyelerinin gözlemlenmediğini belirtti.

Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi Rus yetkililerin kendilerine denizaltıda gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdiğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı ise bunu yalanladı.

Rus medyasında yer alan haberlerde söz konusu denizaltının nükleer enerjiyle çalışan ve okyanusun derinliklerinde hassas misyonlar için tasarlanan bir denizaltı olduğu bilgisi yer aldı. Ancak resmi yetkililer tarafından denizaltının modeli ile ilgili ayrıntılı paylaşılmadı.

Putin: "Büyük bir kayıp"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceden planlanan bir programını iptal ederek durumla ilgili bilgi almak üzere savunma bakanını çağırdı. Olayla ilgili soruşturma açılması talimatını verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşen Vladimir Putin 14 denizcinin hayatını kaybettiği olayı Rus donanması ve ordusu için " büyük bir kayıp" olarak niteledi.

Rus lider Şoygu ile görüşmesi sırasında basın mensuplarına açıklama yaparken denizaltının modeline ilişkin bilgi vermedi ancak "Bu sıradan bir gemi değil. Bilimsel araştırma yapan bir gemi. Mürettebatı da son derece profesyonel" dedi. Putin ölenler arasında Rus donanmasında en yüksek rütbeye sahip yedi subayın da olduğunu açıkladı.

Kazada ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya da denizaltının şu anda bulunduğu Severemorsk'a gitmesi talimatını verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yangının denizaltının Rusya’nın kara sularında deniz derinliğini ölçerken çıktığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre yangın mürettebatın fedakarlığı sayesinde söndürülebildiğini belirtti ancak yangının çıkış nedenine ilişkin ayrıntı paylaşılmadı. Yangın çıktığı sırada denizaltında kaç kişinin olduğuna ilişkin bir bilgi de paylaşılmadı.

“Çok yüksek radyasyon seviyeleri gözlemlemiyoruz”

Olayın ardından sosyal medyada denizaltının bulunduğu bölgede nükleer sızıntı olduğuna ilişkin iddialar dile getirildi. Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi’nden yapılan açıklamada bölgede aşırı yüksek radyasyon değerlerinin gözlemlenmediği belirtildi.

Açıklamada, Rusların söz konusu denizaltıda bir gaz patlaması yaşandığı bilgisini verdiği ayrıntısına yer verildi.

“Rusların en gelişmiş ve en gizli tutulan denizaltısı”

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, denizaltının tipine ilişkin detay verilmedi ancak Rus basınına göre denizaltı nükleer enerjiyle çalışan AS-12 Losharik tipi bir denizaltı.

2010 yılında hizmete giren Losharik denizaltısı Rusların en gelişmiş ve en gizli tutulan denizaltısı.2012 yılında Rusya’nın Arktik’teki deniz tabanında hak iddia etmesi ve burada egemenlik hakkının olduğunun kanıtlanmasını amaçlayan bir araştırmada kullanılmıştı.

Denizaltı o dönem denizin 2500 metre altından örnek toplamıştı. Bazı gözlemciler denizaltının 6 bin metreye kadar inebildiğini belirtmiş ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı.

Analistler bu denizaltının olası görevlerinden birinin okyanus tabanında bulunan iletişim hatlarının bozulması olabileceğini belirtmişti.

Rus basınına göre resmi olarak Kuzey Filosu’na ait Losharik doğrudan Rusya Savunma Bakanlığı’nın Derin Deniz Araştırma birimine bağlı.

Olay Kursk faciasını akıllara getirdi

Rus denizaltısında çıkan yangın Sovyet sonrası Rusya’ya ait nükleer denizaltı Kursk’un 2 patlamanın ardından battığı ve 118 mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği trajik kazayı akıllara getirdi.

12 Ağustos 2000’deki kaza Rusya’nın en çok can kaybının yaşandığı donanma olayı olarak kayıtlara geçmişti.

Rus lider Putin'in göreve gelmesinden kısa bir süre sonra meydana gelen kaza Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından ihmal edilen ve yeterince kaynak ayrılmayan Rus ordusunun teçhizat ve imkanlarına dikkatleri çekmişti.

Kursk faciasından bu yana Putin silahlı kuvvetleri ekipmanının yenilenmesi ve askeri eğitimin güçlendirilmesi amacıyla bütçeden orduya daha fazla pay ayrılmasını sağlamıştı.

Ancak Kremlin tarafından uluslararası arenada gövde gösterisi amacıyla kullanılan ordu yeni operasyon alanlarına açılıp faaliyetlerini arttırdıkça benzer kazalar yaşadı.

2016 yılının Aralık ayında 92 kişiyi taşıyan ve aralarında Rusya'nın meşhur Kızıl Ordu Korosu üyelerinin de bulunduğu Rus askeri uçağı Rus askerlerinin görev yaptığı Suriye'ye giderken Karadeniz'e düşmüş, kazadan kurtulan olmamıştı.

Rus ordusu Putin yönetiminde yeni savunma donanımı oluşturulması amacıyla yeni denizaltılar geliştiriyor. Yeni savunma donanımı hipersonik füze ve deniz drone'larını da kapsıyor.

ABD basını Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberlerde ABD'nin kıyı şeridine yakın bölgelerde okyanusta bulunan denizaltılar ve casus gemilerin son dönemde artan faaliyetlerinden dolayı endişeli olduklarını belirtti.


Anahtar Kelimeler: