İşgalci güçlere karşı 22 yıl boyunca büyük bir direniş gösteren ve sembolleşen çöl aslanı lakaplı Ömer Muhtarın 88.yıl dönümünde anıldı.
Ömer Muhtar Derneği Türkiye'deki Libya Topluluğu'nca düzenlenen anma programı, Fatih'teki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte konuşan Ömer Muhtar Derneği Türkiye'deki Libya Topluluğu Başkanı Mustafa Tarhuni, Ömer Muhtar'ı anma programını Libya topluluğu üyeleri himayesinde ilk kez Türkiye'de gerçekleştirdiklerini söyledi.
Libya’nın Defne bölgesindeki Batnan kasabasında 1862 yılında dünyaya gelen Ömer Muhtar, ilk eğitimini babasından aldı. Daha sonra Senusi hareketi medreselerinde eğitim gördü. Medresenin kurucusu Muhammed Ali es-Senusi’nin vefatı üzerine, hareketin 2. önderi Mehdi Muhammed es Senusi’nin yanında eğitimini tamamladı. 8 yıl kaldığı medresede dini alimlerden İslam eğitimi aldı.
Eğitim yıllarında alimlerin dikkatini çeken Ömer Muhtar, 1895’te kaldığı yerden ayrılarak Kufra’da yeni kurulan Tac köyüne gitti. Buradaki öğrenimini tamamlayanlar Trablusgarp’ta açılan zaviyelere şeyh olarak gönderiliyordu. Ömer Muhtar da Ubeyd kabilesine ait Kasur Zaviyesi’ne şeyh olarak atandı.
Bu kabileyi kısa sürede Osmanlı idaresine yaklaştırdı, Arap kabileleri arasında devam eden kavgaları sonlandırdı. Zaviyedeyken çocuklara İslam eğitimi verilmesi, ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesi gibi konularda öncü oldu.
Her zaman işgalcilere karşı savaştı
1899’da Kufra’daki zaviye Borku bölgesine taşınınca onunla birlikte gidenler arasında Ömer Muhtar da yer aldı. Kaldığı süre boyunca Fransızların bölgeyi işgalini önlemek için savaştı.
1903’ta Kasur Zaviyesi’ne dönen Ömer Muhtar, 27 Eylül 1911’de İtalya’nın Trablusgarp’a çıkarma yapması üzerine nasıl bir yol izleyeceğini belirlemek için toplantı yaptı. Daha sonra Ubeyd kabilesini savaşa hazırladı ve bin kişilik bir ordu kurdu.
İtalyanlara karşı çıkanların başında yer alan Ömer Muhtar, kabilesiyle birlikte uzun süre boyunca dağlara çekildi ve İtalyanlara baskın düzenledi.
Çıkarmadan 1 yıl sonra imzalanan Uşi Anlaşması ile Osmanlı, kuvvetlerini bölgeden çekti. Ömer Muhtar da bunun üzerine ara buluculukla görevlendirildi ve Berka bölgesinin kumandasını üstlendi.