16 Yaşında İklim Değişikliği İle Mücadeleye Liderlik Eden Greta Thunberg BM de Konuştu Trump a Meydan Okudu

İsveçli Greta Thunberg iklim değişikliği ile ilgi yeterli önlemi almadıklarını düşündüğü 5 ülkeyi BM’ye şikayet etti Greta Thunberg New York Times Dergisi kapağına taşında

Dünya 24.09.2019 15:34:51 0
16 Yaşında İklim Değişikliği İle Mücadeleye Liderlik Eden Greta Thunberg BM de Konuştu Trump a Meydan Okudu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.09.2019 15:34

6 yaşındaki İsveçli çevre eylemcisi Greta Thunberg ve yaşları 8 ila 17 arasında değişen 15 arkadaşı; Türkiye, Arjantin, Brezilya, Almanya ve Fransa'nın iklim değişikliğine karşı yeterli önlemleri almadıklarını düşünüyorlar. Çocukların iddialarına göre bu ülkeler, küresel ısınmaya karşı yeterli önlem almamakla birlikte 30 yıl önce imzaladıkları Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ediyorlar ve dolayısıyla da çocuk haklarını korumuyorlar.

Çocukların vermiş oldukları şikayet dilekçesinin altı da boş değil. Çocuklar bu şikayet dilekçesini 2014 yılında yürürlüğe giren ve çocuklara, haklarının ihlal ettiklerini düşündüklerinde Çocuk Hakları Komitesi'ne şikayet edebilmelerinin yolunu açan bir protokol kapsamında yapmış durumdalar.

Türkiye'yi neler bekliyor?

Çocuk Hakları Komitesi, 15 çocuğun vermiş olduğu dilekçeyi inceleyerek bahsi geçen dört ülke üzerinde araştırma yapacak ve bu ülkelere küresel ısınmayla ilgili tavsiyelerde bulunacak. Bu tavsiyelere uyulmasında yasal açıdan bağlayıcılık yok ancak ilgili protokolü kabul eden 44 ülke, bu protokol kapsamındaki tavsiyeleri uygulayacağına söz vermiş durumda.

New York'ta Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Zirvesi'ne katılan 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg, konuşması kadar Trump'a bakışlarıyla da damga vurdu.

16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg BM zirvesine sözleri ile damga vurdu.

İngiltere'den fosil yakıt kullanmadan yelkenli tekneyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a gelen ve zirveye katılan Thunberg, gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında liderleri çok sert şekilde eleştirdi.

Thunberg konuşmasında "Benim burada olmamam gerek. Okyanusun ötesindeki okulumda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz? Siz boş sözlerinizle benim çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, eko-sistemimiz çöküyor, kitlesel bir yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret!" dedi.

Liderlere sert tepki gösteren Thunberg sözlerine "Bizleri hayal kırıklığına uğratıyorsunuz ama gençler artık sizin yaptığınız ihanetin farkına vardı. Gelecek nesillerin gözü sizin üstünüzde olacak" diyerek devam etti.

Thunberg'e yoğun ilginin olduğu zirvede Almanya Başbakanı Merkel ve genç aktivist ile görüşme gerçekleştirdi.

Ancak Thunberg'in konuşması ve görüşmeleri dışında bir görüntüsü de olay oldu

Greta Thunberg'in ABD Başkanı Trump'a bakışları sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı

İklim zirvesine ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Trump küresel ısınmaya inanmaması ve iklim değişikliği karşıtlığıyla biliniyor. Donald Trump döneminde ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan da çekilmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ