Dr. Özercan: "Yaklaşık her 5 kişiden birinde görülen yutma güçlüğü ileri yaşlarda daha sık görülme eğilimindedir"

Dr. Özercan: "Yaklaşık her 5 kişiden birinde görülen yutma güçlüğü ileri yaşlarda daha sık görülme eğilimindedir"

Sağlık 13.08.2025 11:08:31 0
Dr. Özercan:
Tarih: 13.08.2025 11:08 Güncelleme: 13.08.2025 11:08
Dr. Abdullah Mübin Özercan, neredeyse her 5 kişiden birinde görülen yutma güçlüğünün ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü belirterek, "Yutma güçlüğü olan kişilerin uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir" dedi.
Fırat Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Abdullah Mübin Özercan, yutma güçlüğü hakkında bilgiler verdi. Yutma güçlüğünün lokmanın ağızdan başlayıp mideye kadar iletiminde meydana gelen herhangi bir aksaklık nedeniyle görülebileceğini aktaran Dr. Özercan, "Neredeyse her 5 kişiden birinde görülen yutma güçlüğü, ileri yaşlarda daha sık görülme eğilimindedir. Hastalarda, boyun ve boğazdaki kas ve sinir sistemindeki bozukluklar ya da yemek borusundaki bozukluklara bağlı olarak yutma güçlüğü gelişebilir. Bu ayrımın yapılmasında hastanın şikâyetlerinin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi önem arz eder. Yutamama, boğazda takılma hissi, bir şeyler yiyip içtikten sonra öksürük atakları, genellikle boyun, boğazla ilgili sorunları düşündürürken göğüs ağrısı, göğüste takılma hissi, yediklerinin sindirilmeden ağza geri gelmesi gibi durumlar yemek borusuyla ilgili sıkıntıları düşündürmektedir. Yemek borusu nedenli yutma güçlüğü olan kişilerde ilk olarak endoskopik olarak herhangi bir darlık varlığının araştırılması gerekir. Herhangi bir darlık yok ise o zaman yüksek çözünürlüklü manometri ile yemek borusunun kasılma düzeninin belirlenmesi önemlidir" şeklinde konuştu.
Dr. Özercan, "Kliniğimizde de rutin olarak yaptığımız yüksek çözünürlüklü manometri testinde yemek borusunun kasılma düzeninin belirlenmesi, herhangi bir düzensizlik olması durumunda bunun saptanması ve sınıflandırılması, tedavi açısından yol göstericidir. Herhangi bir nedenle yutma güçlü olan kişilerde neden belirlendikten sonra yaşam tarzı değişiklikleri, diyet önerileri, medikal, endoskopik ve cerrahi tedaviler gündeme gelmektedir. Bu nedenle yutma güçlüğü olan kişilerin uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

Uluslararası bocce şampiyonası öncesi Elazığ’a çifte gurur


Van Spor

Yeşilyurtspor-Hacettepe maçını Murat Durgutoğlu yönetecek


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor - Arnavutköy karşılaşmasının hakem kadrosunu açıkladı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Devre arasına kadar en iyi sonuçları almak istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporcu Emre Kara milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlikte zirveyi sevdi


Van Spor

Erzurum GSİM spor salonlarında tatlı antrenman


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ