Dr. Öğretim Üyesi Ulusu meşhur soruyu cevapladı: “Erzincan depreme hazır mı?”

Dr. Öğretim Üyesi Ulusu meşhur soruyu cevapladı: “Erzincan depreme hazır mı?”

Genel 25.02.2023 19:55:33 0
Dr. Öğretim Üyesi Ulusu meşhur soruyu cevapladı: “Erzincan depreme hazır mı?”
Tarih: 25.02.2023 19:55 Güncelleme: 25.02.2023 19:55
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevinde konuşan EBYÜ Dr. Öğretim Üyesi İsmet Ulusu Erzincan şehrinin büyük ölçüde depreme hazır olduğunu söyledi.
Çok sayıda inşaat mühendisi mimar ve akademisyenin katıldığı toplantıda konuşan Dr. Öğretim Üyesi İsmet Ulusu Erzincan’ın geçirdiği deprem tecrübelerinin ardından yapılarını güçlendirmiş bir şehir olarak karşımıza çıktığını söyledi. Kuzey Anadolu Deprem kuşağındaki Erzincan şehrinde tarihte bilinen 11 büyük depremin yaşandığını, Erzincan’ın zemininin akarsu çökellerinden oluştuğunu, bu malzemelerin zaman içerisinde sertleşerek bu günkü halini aldığını söyledi.
Ulusu, 1939 depreminde çok sayıda insan kaybı olmasının sebeplerini de sıraladı. Buna göre, depremin şiddetinin çok büyük olmasının birinci faktör olduğunu, ardından zeminin toprak olmasının da etkili olduğunu söyledi. Toprak ve alüvyon tür zeminlerin depremi daha da büyüterek yukarıya doğru verdiğini ifade etti. 1939 depremde ki deprem üssünün yerleşim yeri olmasının da kayıpların büyük olmasına sebep olduğunu söyleyen Ulusu, “O dönemki mevcut yapı stoku mühendislik hizmeti almamış bir karaktere sahipti. Binaların damları yağmuru yağışı sızdırdıkça toprak çekilerek ağırlaştırılmış bir durumdaydı. İnşaat duvarlarında muntazam malzeme kullanılmamış, bağlayıcı unsurlar tesis ettirilmemiştir. Yükü taşımakta zorlanan yapılar tamamen yıkılmıştır” şeklinde konuştu.
5 Kasım 1983 depreminde çok fazla hasar olmamasına rağmen kullanılan kum ve malzemelerin sağlıklı olmaması sebebiyle binaları yorduğunu ifade eden Ulusu, 1983 yılındaki depremde hasar gören yorulan binaların 1992 yılındaki depremde büyük ölçüde yıkıldığını söyledi. Kullanılan malzeme inşaat mühendislerinin titizliği, yapılan mevzuat değişiklikleri ile Erzincan Türkiye’de depreme en hazır illerden birisi haline geldiğini söyledi. Ancak bazı istisna yapıların hala deprem karşısında dayanıksız olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
Deprem fırtınalarının şehrimizin etrafında dolaştığı bu dönemde şehrin eksiklerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Öğretim Üyesi İsmet Ulusu binalara hasar veren mühendislik, işçilik yanlışlıklarını da anlattığı konuşmasından sonra Mimar Ahmet Canpolat tarafından kendisine Türkiye Yazarlar Birliği’nin Teşekkür Belgesi takdim edildi.
Program sonrasında katılımcıların sorularını da cevaplandıran Ulusu, Erzincan civarında muhtemel bir depremin Mutu, Yedisu, Bingöl arasında olacağını, merkezi Erzincan olmadığı için Erzincan’ın fazla etkilenmesinin beklenmediğini söyledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ