Dolar ve altında kritik hafta: Fed faiz kararını açıklayacak

Fed ve ECB başta olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankaları faiz kararlarını açıklamak için bu hafta toplanacak.

Ekonomi 24.07.2023 12:22:00 0
Dolar ve altında kritik hafta: Fed faiz kararını açıklayacak
Tarih: 24.07.2023 12:24 Güncelleme: 24.07.2023 12:22

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararlarına çevrilmiş durumda...

Fed'in kararı altın, dolar ve kripto paraların yönü konusunda belirleyici olacak.

Fed politika yapıcıları bu hafta faizleri son 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltmeye hazırlanıyor, Fed'in faizleri 25 baz puan daha artırarak son 16 ayda 11'inci artışla yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltmesi bekleniyor.

Haziranda faiz artışını 15 ay sonra ilk kez pas geçen Fed, faiz kararını 26 Temmuz akşamı Türkiye saatiyle 21.00'de açıklayacak.

Piyasalar daha fazla faiz artırımının olası olup olmadığı veya bankaların uzun bir ara vermeyi planlayıp planlamadıkları konusundaki sinyallere odaklanacak.

Uzmanlara göre Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu önlemek için gerekirse yeniden faiz artışı yapma seçeneğini açık tutmak isteyebilir.

Altında baskı oluşabilir

Dünya genelinde makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeyi sürdürürken bu durumun varlık fiyatları üzerindeki etkisi devam ediyor.

Fed'in şahin politikalarına devam edeceğine dair sinyaller vermesi halinde altın ve kripto paralar üzerinde baskı oluşacağı tahmin edilirken yumuşama sinyalleri yönünde bir karar alınması sonucunda ise dolar başlıca para birimleri karşısında baskılanarak bu varlıkların önü açılabilir.

"Fed üyeleri şahin tavrını koruyabilir"

NTV'nin aktardığına göre küresel varlık yönetim şirketi ING Financial Markets LLC'nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, "ABD'de enflasyon yavaşlıyor ancak Fed için yeterince hızlı değil. İş piyasası sağlam kalırken yetkililer işi şansa bırakmak istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in baş ekonomisti Anna Wong ise "Haziran ortasındaki toplantıdan bu yana gelen karışık ekonomik veriler temmuz toplantısındaki artışın son olup olmayacağına dair iç tartışmayı artırdı. Pek çok Fed üyesinin bu yıl bir faiz artırımı daha beklediğine inanıyoruz. Ancak haziranda gelen zayıf enflasyon verileri inançları zayıflatmış olabilir" yorumunu yaptı.

"Son faiz artışı olabilir"

Moody's Analytics'in başekonomisti Mark Zandi, ülkedeki enflasyonun son birkaç yıldır yüksek olduğunu ve hala yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, "Enflasyonun ılımlı bir şekilde aşağı gelmesi konusunda umutluyum" dedi ve gelecek yıl bu aylarda enflasyonun kontrol altına alınmasını beklediklerini söyledi.

Powell'ın son toplantıda açık bir şekilde Fed'in bir 25 baz puan daha faiz artışına gidebileceği sinyalini verdiğini vurgulayan Zandi, Fed'in 26 Temmuz’da gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceğini düşündüğünü belirtti.

"Piyasalar Fed'in 25 baz puanlık faiz artışı ihtimalini fiyatlamış gibi duruyor" diyen Zandi, Fed'in temmuz toplantısı sonrası daha fazla faiz artırmasına gerek kalmayacağını da sözlerine ekledi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ