Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’

Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’

Asayiş 23.02.2023 10:16:25 0
Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’
Tarih: 23.02.2023 10:16 Güncelleme: 23.02.2023 10:16
Şüpheli şahıslar tarafından biyometrik ve vesikalık fotoğraf datalarının satın alınmak istenmesine karşı adli makamlara başvuran Eskişehirli fotoğrafçı İdris İbiş, “Biyometrik verileriyle birçok suç için sahtecilik yapılabilir” diyerek meslektaşlarını uyardı.
Dolandırıcıların hedefinde bu sefer de fotoğrafçılar vardı. Eskişehir’de fotoğrafçılık yapan İdris İbiş, geçtiğimiz günlerde telefonuna gelen mesaj ile şaşırdı. İlk başlarda müşteri zannettiği şahsın biyometrik ve vesikalık fotoğraf datası istediğini belirten İbiş, telefondaki kişinin bilgisayarındaki tüm verileri istemesi üzerine şoke oldu. Özellikle biyometrik fotoğraf datalarının sahte kimlik, ehliyet, pasaport yapımı gibi işlerde kullanılacağından şüphelenen fotoğrafçı İdris İbiş, önce polise ardından adli makamlara ulaştı. Üçüncü şahıslara veri aktarımının büyük suç olduğunu öğrendikten sonra meslektaşlarını da dikkatli olması konusunda uyaran İbiş, “Ne kadar para teklif edilirse edilsin biyometrik ve vesikalık verilerinin aktarılmaması gerekiyor” dedi.

“Paranın problem olmadığını söyleyerek dataları satın almak istediler”
Kendisine mesaj atan şahsın para teklif ettiğini belirten İdris İbiş, olayla ilgili polise ve adli makamlara ulaştığını söyledi. Çevresindeki fotoğrafçı arkadaşlarına da aynı teklifin yapıldığını belirten İbiş, “Öncelikle bir müşterinin mesaj attığını düşünmüştük. ‘Bize vesikalık, biyometrik datası verir misiniz?’ dedi. Biz de kendi vesikalık biyometrik datasını istediğini zannettik. Soru sorduk. İsim ve soy isim istedik datasını bulmak için. Ama bize genel olarak bizde olan bütün vesikalık biyometrik datalarını satın almak istediğini söyledi. Paranın problem olmadığını söyleyerek, ‘İstediğiniz kadar para veririz. Hepsini satın almak istiyoruz’ dediler. Biz de bunun suç teşkil ettiğini bildiğimiz için cevap vermedik ve gerekli makamlara ulaştık. İlk önce 112’yi aradık. Orada bizi direk siber suçlara bağladılar. Savcılığa gitmemizi ve kolluk kuvvetlerinden bilgi almamızı söylediler. Hızlı bir şekilde gidip sorduk. Sorduğumuzda bize bunun çok büyük bir suç olduğunu ve kât’iyetle veri aktarımı yapmamamız gerektiğini söylediler. Biz de veri aktarımı yapmadık ve bütün fotoğrafçı arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Sorduğumuzda da civarımızdaki bütün fotoğrafçıları aradıklarını ve aynı şekilde isteklerde bulunduklarını gördük” dedi.

“Biyometrik verileriyle birçok suç için sahtecilik yapılabilir”
Sadece fotoğrafçılarda bulunan ve kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçtiğinde kimlik, ehliyet ve pasaport sahteciliği yapılabilecek biyometrik fotoğraf dataları için dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İbiş, şu ifadeleri kullandı:
“Biyometrik verisi çok büyük bir veridir. Bununla beraber sahte kimlik, sahte ehliyet, sahte pasaport gibi şeylerin kullanılabileceği terör ve kredi çekme gibi işlemler sağlanabiliyor. Böylelikle birçok suç oluşabiliyor. Bundan dolayı bu verilen üçüncü şahıslara aktarılmaması gerekiyor. Olay kât’iyetle para değil. Ne kadar para teklif edilirse edilsin biyometrik ve vesikalık verilerinin aktarılmaması gerekiyor.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ