Doğu’da su tüketimi daha az

Doğu’da su tüketimi daha az

Genel 16.07.2023 09:49:59 0
Doğu’da su tüketimi daha az
Tarih: 16.07.2023 09:49 Güncelleme: 16.07.2023 09:49
TÜİK verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde belediyelerden içme ve kullanma suyu hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 97 olduğu ortaya çıktı.
Bölgedeki su tüketimi ülke geneline göre az
DAP kapsamında yapılan araştırmada Doğu Anadolu Bölgesi illerine yıllık 319,8 milyon m3 su dağıtımı yapıldığı ifade edilerek, “Bu rakam Türkiye’de dağıtımı yapılan su miktarının yaklaşık yüzde 7,9’unu oluşturmaktadır. Bölgede su tüketiminin az olmasının temel nedeni nüfusun diğer bölgelere göre az olması ve sanayi sektörünün gelişmemiş olmasıdır. Bölgede Ağrı (3 adet), Bitlis, Elazığ, Erzurum (3 adet), Kars (2 adet), Sivas (5 adet) ve Van (2 adet) illerinde olmak üzere toplam 18 adet içme ve kullanma suyu arıtma tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin toplam kapasitesi 194.109 m3 /yıl ve toplam arıtılan su miktarı ise 123.987 bin m3 /yıldır. Bölgede içme suyu arıtma tesisi olmayan illerde ihtiyaç tespitinin yapılması, mevcut tesislerin ise tam kapasiteyle arıtım yapabilmesini sağlayacak yatırımların hayata geçirilmesi gerekmektedir.” denildi.
Katı atık depolama tesisleri artırılmalı
Bölge illerine bakıldığında belediyelerdeki toplam atık su tesisi sayısının 50 olduğu ve bu sayının Türkiye’deki toplam tesis sayısının yüzde 5’ini oluşturduğu açıklanarak, şu ifadelere yer verildi “Bölge illerinde belediye tarafından en çok Malatya’da atık su arıtılırken; Ağrı, Hakkâri, Iğdır ve Muş illerinde tesis eksikliği dikkat çekmektedir. 2018 yılı verilerine göre bölgede kanalizasyon hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 85’tir. Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranının yükseltilerek ülke ortalamasına yaklaştırılması gerekmektedir. Doğu illerinde toplanan katı atık miktarlarına bakıldığında bunun 1.125 bin tonunun çöp depolama sahalarında bertaraf edildiği görülürken; 918 bin tonunun düzenli depolama ile depolandığı görülmektedir. Katı atık hizmeti verilen nüfusun belediye nüfusu içindeki oranı, Türkiye ortalamasına yaklaşmış görünüyorken; bunun toplam nüfus içindeki oranı Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Katı atık düzenli depolama tesisi projeleri ile bölgede katı atıkların vahşi depolanmasının önüne geçilerek hem yer altı sularının kirlenmesinin önlenmesi hem de sağlıklı ve temiz alanların oluşturulması önem arz etmektedir.”
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: doğu’da su tüketimi daha az
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ