Doğu’da su tüketimi daha az

Doğu’da su tüketimi daha az

Genel 16.07.2023 09:49:59 0
Doğu’da su tüketimi daha az
Tarih: 16.07.2023 09:49 Güncelleme: 16.07.2023 09:49
TÜİK verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde belediyelerden içme ve kullanma suyu hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 97 olduğu ortaya çıktı.
Bölgedeki su tüketimi ülke geneline göre az
DAP kapsamında yapılan araştırmada Doğu Anadolu Bölgesi illerine yıllık 319,8 milyon m3 su dağıtımı yapıldığı ifade edilerek, “Bu rakam Türkiye’de dağıtımı yapılan su miktarının yaklaşık yüzde 7,9’unu oluşturmaktadır. Bölgede su tüketiminin az olmasının temel nedeni nüfusun diğer bölgelere göre az olması ve sanayi sektörünün gelişmemiş olmasıdır. Bölgede Ağrı (3 adet), Bitlis, Elazığ, Erzurum (3 adet), Kars (2 adet), Sivas (5 adet) ve Van (2 adet) illerinde olmak üzere toplam 18 adet içme ve kullanma suyu arıtma tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin toplam kapasitesi 194.109 m3 /yıl ve toplam arıtılan su miktarı ise 123.987 bin m3 /yıldır. Bölgede içme suyu arıtma tesisi olmayan illerde ihtiyaç tespitinin yapılması, mevcut tesislerin ise tam kapasiteyle arıtım yapabilmesini sağlayacak yatırımların hayata geçirilmesi gerekmektedir.” denildi.
Katı atık depolama tesisleri artırılmalı
Bölge illerine bakıldığında belediyelerdeki toplam atık su tesisi sayısının 50 olduğu ve bu sayının Türkiye’deki toplam tesis sayısının yüzde 5’ini oluşturduğu açıklanarak, şu ifadelere yer verildi “Bölge illerinde belediye tarafından en çok Malatya’da atık su arıtılırken; Ağrı, Hakkâri, Iğdır ve Muş illerinde tesis eksikliği dikkat çekmektedir. 2018 yılı verilerine göre bölgede kanalizasyon hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranı yüzde 85’tir. Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi hizmeti alan nüfusun, toplam belediye nüfusuna oranının yükseltilerek ülke ortalamasına yaklaştırılması gerekmektedir. Doğu illerinde toplanan katı atık miktarlarına bakıldığında bunun 1.125 bin tonunun çöp depolama sahalarında bertaraf edildiği görülürken; 918 bin tonunun düzenli depolama ile depolandığı görülmektedir. Katı atık hizmeti verilen nüfusun belediye nüfusu içindeki oranı, Türkiye ortalamasına yaklaşmış görünüyorken; bunun toplam nüfus içindeki oranı Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Katı atık düzenli depolama tesisi projeleri ile bölgede katı atıkların vahşi depolanmasının önüne geçilerek hem yer altı sularının kirlenmesinin önlenmesi hem de sağlıklı ve temiz alanların oluşturulması önem arz etmektedir.”
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: doğu’da su tüketimi daha az
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ