Doğal güzellikler turizme kazandırılmayı bekliyor

Van'ın Başkale ilçesindeki doğal güzellikler keşfedilmeyi ve turizme kazandırılmayı bekliyor.

Van Haberleri 15.09.2023 13:38:00 0
Doğal güzellikler turizme kazandırılmayı bekliyor
Tarih: 15.09.2023 13:40 Güncelleme: 15.09.2023 13:58

Başkale ilçe sınırları içerisinde bulunan Peribacaları ve travertenler uzun yıllardır tartışmasına rağmen hala turizme kazandırılmayı beklerken, Türkiye'deki örnekleri büyük ilgi gören ilçedeki doğal güzellikler için henüz adım atılmaması tepkilere neden oluyor.

Turizmciler ve akademisyenler Başkale ilçesindeki doğal güzelliklerin hızlıca sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizerek, Kofiraz ve Dereiçi Travertenleri'nin turizme kazandırılması konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doğal ve tarihi güzellikleri açısından fazlasıyla zengin olan, fakat bu zenginliklerden istediği gibi faydalanamayan Başkale ilçesi, bakım ve tanıtım eksikliği yaşanmaya devam ediyor.

İlçede henüz yeni turizme kazandırılmış güzelliklerin yanında keşfedilmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen birçok yer bulunurken, Dereiçi Mahallesi'ndeki Travertenler ve Yavuzlar Mahallesi'nde bulunan Peribacaları bu zenginliklerin başında geliyor.

İlçede  Peribacaları oluşum yönünden Kapadokya'daki Peribacaları ile benzerlik gösterirken, bölgede 17 bin peribacası, 35 mağara, 12 oyma ev ve doğal tüneller bulunuyor. Yöre halkının 'Kofiraz' dediği, son dönemlerde çok kabul görmese de, Vanadokya olarak adlandırılan Peribacaları, artık Van'ın önemli değerleri haline gelmeyi bekliyor.

11 Şubat 2020 tarihinde 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edilen Peribacaları, son yıllarda yerli yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olmaya başlasa da bölgede konaklama ve dinlenme tesislerinin olmaması nedeniyle engel teşkil ediyor.

Kentin turizmini yakından takip eden isimler konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Peribacalarının tanınırlığı noktasında gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladılar.

Traventerlerin bulunduğu Dereiçi Mahallesi'nde yol ve barınma sorunu yaşanırken, Kelegom Köprüsü ve yanında bulunan şifalı sıcak sular ve aynı zamanda Albayrak Mahallesi'nde St. Bartholomeus Kilisesi ise turizme kazandırılmayı bekliyor.

Büyük Zap Vadisi'ne bakan bir tepe üzerine kurulan ve turizme kazandırılmayı bekleyen St. Bartholomeus Kilisesi, gün geçtikçe tahrip olmaya devam ediyor.

Yıllardır yıkılmaya yüz tutan St. Bartholomeus Kilisesi definecilerin uğrak yeri olmaya devam ederken,  yine ilçe de bulunan Hüsrev Paşa Medresesi de aynı kaderi yaşıyor.

Yeni adı Örenkale olan Pizan Köyü'nde, kalenin doğusundaki eğimli arazi üzerinde yer alan tarihi medrese, giriş kapısı üzerindeki yazıya göre, bin 653 yılında Hüsrev Paşa tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. İlçene önemli bir konuma sahip olan tarihi medrese de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya,

İlçede buna benzer birçok doğal güzellik kaderine terk edilirken, Yanal Kilisesi, Tahıl Kalesi, Kudret Kalesi gibi birçok tarihi mekân onarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor.

Haber Kaynak : Van Bölge Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ