Diyetisyen Tekay: "Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamız gerekiyor"

Diyetisyen Tekay: "Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamız gerekiyor"

Sağlık 20.04.2023 12:18:41 0
Diyetisyen Tekay:
Tarih: 20.04.2023 12:18 Güncelleme: 20.04.2023 12:18
Ramazan boyunca az öğün sayısı ve kısıtlı yeme süresinin ardından normal besine geçişte sindirim problemlerinin yaşanabildiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, "Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamız gerekiyor. Yine bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlamakta fayda görüyoruz" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, Ramazan ayı sonrası sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği besin ve sıvıların tüketilmesi noktasında uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tekay, hipertansif bireyler, kronik böbrek ya da kardiyovasküler hastalığı olanların ise bayramdan dolayı beslenmelerini bozmamalarını, normal diyetlerine devam etmelerini önerdi.

“Yiyecek miktarını aniden artırmamak lazım”
Kan şekerini hızlı yükselten gıdalar hakkında bilgi veren Tekay, “Ramazan boyunca az öğün sayısı ve kısıtlı yeme süresinin ardından normal besine geçişte sindirim problemleri yaşanabilir. Bayramda evde hazırladığımızı ve ikram edilen yüksek enerjili çikolatalar, börekler, kekler kan şekerini hızlı yükselten enerji içeriği yüksek gıdalardır. Birden bu besinleri tüketmek hem sindirim sistemleri problemlerine hem kan şekerine hem de hipertansif bireylerde özellikle tansiyon dalgalanmalarına neden olabilir. Bu sebeple bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamamız gerekiyor. Temel olarak 5 besin grubundan yeterli miktarda tüketilmelidir. Bunlar, süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve, ekmek ve tahıllar. Bu grubun ardından tabii ki yiyecek miktarını aniden artırmamak lazım. Öğün sayısı araya en az 2 saat, en fazla ise 4-5 saat bırakılarak ayarlanabilir; öğün sayısı 2-3. Planlanmanın ardından ara öğün yapmanızı öneriyoruz. Bu ara öğünlerde meyve, hoşaf, komposto, ayran gibi sıvılar tüketilebilir” diye konuştu.

"Hafif bir kahvaltı ile güne başlamakta fayda görüyoruz"
Bayram sabahı kahvaltı ve sonrasında tüketilmesi gereken tatlılar ile ilgili önerilerde bulunan Tekay, “Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlamakta fayda görüyoruz. Bu hafif kahvaltı, klasik Türk kahvaltısı olabilir ama içerisinde salam, sucuk, sosis, pastırma ya da kızartma ve hamur işlerinin olmasını önermiyoruz. Genel anlamda bayramda tatlı tüketimi artıyor. Bu sebeple kahvaltıda bal, reçel, pekmez gibi ürünlerin tüketilmesini istemiyoruz. Domates, salatalık, yeşil ve kırmızı biber ve yeşil yapraklı sebzeler ise hem tabağımızın hem de masamızın en çok yer tutan kısmı olmalı. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük tatlı, basit şeker tüketimini göz önünde bulundurduğumuzda yaklaşık 2 bin kalori alan bir bireyin maksimum 200 kalorisinin şekerden gelmesini öneriyoruz. Bu da günlük olarak 1 porsiyon sütlaç, aşure, 1 porsiyon puding ya da 1 porsiyon dondurma şeklinde söylenebilir. Üç günlük bayram döneminde bir iki sefer baklava yenebilir. Bu süreçte diyabeti olan hipertansif bireyler, kronik böbrek ya da kardiyovasküler hastalığı olan bireylerin ise bayramdan dolayı beslenmelerini bozmamalarını, normal diyetlerine devam etmeleri önerilmekte. Ayrıca günlük olarak 2 ile 2,5 litre gün içine yayarak su tüketilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

Battalgazi’de 22 takımın mücadele ettiği turnuva tamamlandı


Van Spor

Elazığlı boksöre milli davet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ