Dünyada bir ilk: Akciğer kanseri aşısı denemeleri başladı.
TÜRKİYE DE KATILIYOR: 7 ÜLKEDE AKCİĞER KANSERİ AŞISI DENEMELERİ BAŞLADI
Yeni bir tıbbi atılım olan dünyanın ilk mRNA temelli akciğer kanseri aşısının klinik denemeleri, Türkiye'nin de içinde bulunduğu yedi ülkede başladı. Bu aşının, kanserle mücadelede devrim niteliğinde olduğu ve binlerce kişinin hayatını kurtarabileceği ifade ediliyor. Her yıl 1,8 milyon kişinin ölümüne sebep olan akciğer kanseri, global çapta en çok ölümle sonuçlanan kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Özellikle ileri evrelere ulaşmış tümörlerde sağ kalım oranlarının düşüklüğü dikkat çekiyor.
MRNA TEKNOLOJİSİYLE GELİŞTİRİLEN AŞI UYGULAMASI
Yapılan klinik denemelerle, aşının kanser hücrelerini hedef alıp yok etmesi ve kanserin yeniden ortaya çıkmasını engelleme becerisine sahip olup olmadığı araştırılıyor. BNT116 adı verilen bu aşıyı geliştiren BioNTech, özellikle küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK) tedavisi için aşıyı tasarladı.
DENEYSEL AŞI DENEMELERİ YEDİ ÜLKEDE BAŞLIYOR
Faz 1 klinik denemeleri kapsamında, aşının insanlar üzerindeki etkileri ilk kez gözlemlenecek. Bu kapsamlı çalışma; İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'yi içeren yedi ülkede, 34 farklı araştırma merkezinde gerçekleştirilmeye başlandı. Yaklaşık 130 hasta, erken evre veya ileri evre vakalar olsun, cerrahi veya radyoterapi öncesi tedavi edilmeyi bekleyen veya nüksetmiş kanser vakaları arasından seçilerek denemelere dâhil ediliyor.
MRNA TEKNOLOJİSİ, KHDAK BELİRTEÇLERİNİ KULLANARAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ EĞİTİYOR
Covid-19 ile mücadelede kullanılan mRNA aşılarına benzer bir teknoloji kullanan bu yeni aşı, bağışıklık sistemine akciğer kanseri tümör belirteçlerini tanıtıyor ve kanser hücrelerini hedef almasını sağlayarak vücutta bir savunma mekanizması oluşturuyor. Bu yaklaşım, kemoterapiden farklı olarak sağlıklı hücrelere zarar vermeden kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirmeyi ve daha güvenli bir tedavi süreci sunmayı hedefliyor.