Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar

Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar

Genel 15.02.2023 12:39:04 0
Depremzedeler için Türkiye’de ilki başardılar
Tarih: 15.02.2023 12:39 Güncelleme: 15.02.2023 12:39
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından, Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Türkiye’de ilk olan elektriksiz insan gücü ile çalışan su arıtma cihazı yapıldı.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından bölgeye çok yoğun yardım gönderen Kayseri’de, depremzedeler için Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından geliştirilen Arimo Su cihazı ile elektrik ihtiyacı duyulmadan, tamamen kas gücü ile kirli su arıtılarak depremzede vatandaşların içebileceği şekilde içme suyu elde ediliyor.
Cihazın amacının depremde birbirine karışan suların arıtılarak su ihtiyacının karşılanması olduğunu söyleyen Arif Molu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Bölümü Şefi Yaşar Yağmur, “Buradaki cihazımızın amacı deprem bölgesindeki kardeşlerimizin, özellikle taşradaki depremin daha yoğun olduğu bölgelerdeki içilemez durumda olan, birbirine karışan suları içilebilir su haline getirebilmek. Bunu İl Milli Eğitim Müdürümüz bize geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Biz bunu bir gün içerisinde hemen arkadaşlarımızla organize olarak geliştirdik. Şu anda içilebilir, yani temiz içerisinde herhangi bir bakteri olarak hiçbir şey yok olarak içilebilir su haline getirdik. Bunu Türkiye’de ilk olarak geliştirdik” dedi.

Arıtılan suyun gönül rahatlığı ile vatandaşlar tarafından tüketilebileceğini söyleyen Yağmur, “Çalışma prensibi ise bir basınç var ve içerisinde basınç kazanımız var. Kazana el pompası ile basıncı dolduruyoruz. Uyguladığımız basınçla buradaki kirli su emilerek filtrelere ulaşıyor. Filtrelerin içerisinde fiziksel ve kimyasal arıtma var. Daha sonra kimyasal arıtmaların içerisine aktif karbon koyduk. Yine fiziksel filtrasyonlar koyduk. Hem renk, koku ve tat kalmıyor içerisinde. Sonrasında da içilebilir berrak bir şekle geliyor. Biz dünden beri arkadaşlarımızla içiyoruz bu suyu rahatlıkla. Herhangi bir bakteri ya da midemizde bir rahatsızlık da hissetmedik. Bizim amacımız depremzede kardeşlerimize yardımcı olmak. Vatanını milletini seven insanların hepsinin bu fedakarlığı yapması lazım. Biz de bu maksatla yola çıkarak inşallah faydalı olmuşuzdur. Oradaki kardeşlerimiz gönül rahatlığıyla bu suları içebilir. Bizim de onlara bir faydamız katkımız olmuşsa, onların zerre kadar dualarını almışsak yeterli bize” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ