DEM Parti'Den Van'da Bölücü Sempozyum: Kürdistan İfadeleri Tepkileri Alevlendirdi

DEM Parti'nin Van Sempozyumunda 'Kürdistan' ifadelerinin kullanılması tepkileri büyütüyor. DEM Parti Van halkının sinir uçları ile oynamaya devam ediyor.

Van Haberleri 8.09.2024 12:22:00 0
DEM Parti
Tarih: 08.09.2024 12:32 Güncelleme: 08.09.2024 13:08

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

DEM Parti, Van'da düzenlenen bir sempozyum esnasında "Kürdistan" ifadesinin kullanılmasına ve bölgenin sorunlarının tartışılmasına sahne oldu. Partinin Ekoloji Komisyonu tarafından düzenlenen "Tarımda ve gıdada geleceği kurmak" konulu sempozyum, bölgede ve Türkiye genelinde tartışmayı alevlendirdi.

SEKİZER SAATLİK SEMPOZYUM PROGRAMINDA "KÜRDİSTAN" İFADESİ

Dün başlayan toplantıda, parti binaları bahçesinde bilgilendirme açıklaması yapılırken, sempozyum programında "Kürdistan" kelimesinin yer alması bazı çevrelerin dikkatini çekti. İlk olarak dün 13:30 ve 15:30 saatleri arasında "Sömürge Bağlamında Kürdistan'da Tarım Politikaları" başlığı altında bir konuşma gerçekleştirilen sempozyum, Türkiye'de yapılıyor olmasına rağmen "Kürdistan" teriminin varmış gibi kullanılması bazı tepkileri beraberinde getirdi. Moderatörlüğünü Fatih Çiçek'in üstlendiği oturum, katılımcılar ve izleyiciler arasında çeşitli yorumlara neden oldu.

 

TARTIŞMALI OTURUMLAR VE SUNUMLAR

Aynı oturumda üç konuşmacı yer aldı. Sinan Çiftyürek, bölge tarımı üzerine yapmış olduğu konuşmasında GAP ve DAP projelerinin etkilerini ve çözüm önerilerini dile getirdi. Nejla Demir, "Sömürgeci Bir anlayışla Kürtlerin tarımsal ekonomiden koparılarak Kürdistan'ın insansızlaştırılması ve Kürtlerin emeğinin sömürülmesi" üzerine görüşlerini sundu. Aynı gün, Ramazan Polat "Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının kıskacında tarım ve gıda krizinden çıkış arayışları ve örgütlenme" konulu konuşmasını gerçekleştirdi.

 

İDDİA: SEMPOZYUMU DEM'Lİ BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ZEYDAN FİNANSE ETTİ

Söz konusu etkinliğin akşam saatlerinde yapılan bölümünde "Kürdistan'da tarım politikaları, ne yapmalı, nasıl yapmalı?" başlığı altında tartışmalar sürdü. Moderatörlüğünü Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'in yaptığı bu bölümde dört konuşmacı yer aldı ve bölgedeki bitkisel üretim ve hayvancılık durumu masaya yatırıldı. Sempozyumun, DEM'li Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan tarafından finanse edildiği iddia edilirken, Zeydan'ın "PKK sizi tükürüğü ile boğar" şeklindeki ifadeleriyle de devlete meydan okuduğu biliniyor. 

Van halkının büyük tepkisi ile karşılaşan bu etkinlikte, Van Barosunun salon tahsis etmesi de bazı kesimler tarafından tepki topladı.

 

BUGÜN DE "KÜRDİSTAN" BAŞLIKLI KONUŞMALAR YAPILACAK

Devam eden sempozyumda, 8 Eylül Pazar (bugün) günü de "Kürdistan" hakkında başlıklı konuşmaların yapılacağı belirtiliyor ve bu durum bölgede ve ülkede birçok tartışmayı beraberinde getiriyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi