DAKA Sanayi Politikaları Birim Başkanı Sarıkaya , “Van’dan katma değeri yüksek olan projeler çıkacağını düşünüyorum”

Van'da teknoloji, medikal, çevre ve enerji alanlarında geliştirilen projelerin tanıtıldığı "Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi" yapıldı.

Van Haberleri 5.08.2022 17:43:00 0
DAKA Sanayi Politikaları Birim Başkanı Sarıkaya , “Van’dan katma değeri yüksek olan projeler çıkacağını düşünüyorum”
Tarih: 05.08.2022 17:43

VANGÖLÜ TV/ ÖZEL 
Van İş Geliştirme Merkezince (İŞGEM), Uluslararası Buluşçular Dernekleri Federasyonu (IFIA), İslam Ülkeleri Arası Bilim ve Teknoloji Parkları Ağı (INSTP) ve Van Teknokent işbirliğiyle yerli ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekmek için başlattığı yatırım programına Kanada, İran, Hollanda, Lübnan, ABD ve Türkiye'den 46 girişimci başvurdu. Teknoloji, medikal, çevre ve enerji alanlarında projelerin tanıtımı için Uygulama Oteli Konferans Salonunda "Uluslararası Girişimci ve Yatırımcı Zirvesi" gerçekleştirildi. Zirveye katılan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA) Sanayi Politikaları Birim Başkanı Sinan Sarıkaya Vangölü TV mikrofonlarına zirve ile ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı:

SARIKAYA, “KATILIMI YÜKSEK OLAN BİR ZİRVE OLMASA DA VAN İÇİN İLK ULUSLARARASI ZİRVE OLDUĞUNDAN ÖTÜRÜ ÖNEMLİ”
Katılımı yüksek olan bir zirve olmasa da Van için ilk uluslararası zirve olduğundan ötürü önemli bir faaliyettir. Bunun gibi organizasyonları her yıl artırarak ve daha çok ülkenin katılımını sağlayarak bunu ilin genel bir politikası haline dönüştürmeliyiz. Böyle organizasyonlar Van’a ve ülkemize katkı sağlanarak daha başarılı sonuçlar elde edilecektir.  Zirveye baktığımız zaman katılımcıların çoğunluğunu İranlı girişimci ve yatırımcılar oluşturmaktadır. Zirvede 40 proje var ve seçilen projelerin hepsi birbirinden güzel, burada İran’ın teknolojik alanda birbirinden güzel projeler yaptığını görüyoruz. Bu tarz çalışmalar TEKNOKENT, Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB )yatırımcılar açısından da bir örnek teşkil edebileceğini düşünüyorum.

SARIKAYA, “AMACIMIZ ÜRÜN ÜRETMEK DEĞİL, KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN ÜRÜN ÜRETMEKTİR”
Van’da üniversitemiz var, ilimiz de Araştırma ve Geliştirme  (ARGE) faaliyetlerini ilerletmemiz lazım. Neticede amacımız ürün üretmek değil, katma değeri yüksek ürünler üretmektir. 
Şuan Van emek yoğun sektörlerde öne çıkmakta belki 5- 10 yıllık faaliyette gerçekleştiremeyiz.  Şuan ki insan kaynağı potansiyelimizde sonraki 10-20 yıllık süreçlerde Van’ın özellikle katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde öne çıkacağını düşünüyorum.

SARIKAYA, “VAN GERÇEKTEN GENÇ NÜFUSUYLA, DOĞASIYLA VE TARİHİ İLE URARTU MEDENİYETİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ KADİM BİR ŞEHİR”
Van gerçekten genç nüfusuyla, doğasıyla ve tarihi ile Urartu Medeniyetine ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Şehirden katma değeri yüksek olan projeler çıkacağını düşünüyorum. Biz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA ) olarak üniversitemize ile işbirliği halinde Van Girişimcilik Merkezini açtık orada proje fikirlerini yatırıma dönüştürebilecek bir kuluçka merkezi olarak düşünebiliriz. Meslek edindirme kurslarında ortaokul, ilkokul ve lise mezunu olmayan gençlerimiz var. Bunları da meslek edinme kurslarımızla kalifiye hale getirmemiz gerekiyor. Belirttiğim gibi İnnovan Girişimcilik Merkezinde lise ve üniversite mezunu gençlerimizi kendi projelerini hayata geçirebileceği teknolojik ve fiziki alt yapılar hazır.  Oraya yönelmelerini kesinlikle tavsiye ederim. Yine üniversite ve doktora mezunu genç arkadaşlarımıza girişimcilik kültürüne yatkın olmalarını ve risk almalarını öneriyorum. Başarıya ulaşan yol risk alarak gerçekleşen yoldur. 

SARIKAYA,“20 MİLYON BÜTÇE AKTARDIK”
Yatırımcı ilk bir işe başladığında eğer güçlü bir sermayesi varsa herhangi bir kurumun desteği olmadan da yoluna çok başarılı bir şekilde ilerleyebiliyor ama maalesef bölgemizde bir yenel sermaye yetersizliği var. Dolayısıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB ),   Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA ) ve Tarım İl Müdürlüğü üzerinde kullandırdığı destekleri bizim bölgedeki yatırımcılar için önemli, diğer bölgelere göre daha çok öne çıkıyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteklerinden her yatırımcının ve girişimcilerinin kendi fikirlerini hayata geçirebilmeleri önem arz etmektedir.   Biz de Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA ) olarak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler( KOBİ)’lere her sene özellikle son 5 yıl içerisinde ilin sanayi alt yapısını güçlendirmeye yönelik adımlar attık. Örneğin; bu sene bir finansman desteğine çıkacağız. O açıdan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler( KOBİ)’lere özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren tekstil ve ayakkabı sektöründeki firmalara faiz desteği sağlayacağız. 20 milyon bütçe aktardık. Şuan ülkemizinde içinden geçtiği ekonomik bir sorun var. Bu KOSGEB’e ve DAKA’ya da yansıyor. Gönül isterdi ki daha fazla bütçe sağlayalım. Elimizdeki kaynakları elimizden geldiği mertebe kullanmaya çalışacağız ve KOBİ’lere destek vermeye çalışacağız. 

Kaynak: Vangölü TV 

 


Haber Kaynak : Van Bölge Gazetesi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem