DAİMFED Şube Başkanı Esen’den rezerv alanı açıklaması

DAİMFED Şube Başkanı Esen’den rezerv alanı açıklaması

Ekonomi 13.05.2024 12:39:12 0
DAİMFED Şube Başkanı Esen’den rezerv alanı açıklaması
Tarih: 13.05.2024 12:39 Güncelleme: 13.05.2024 12:39
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, Rezerv alanları ile ilgili belirsizlik yaşandığını belirterek, "Bu tabloda yerel iş gücünü bir kenarı atmamalısınız" dedi.
DAİMFED Malatya Şubesi Yönetim Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda görev dağılımı ve çalışma grupları belirlenirlen Rezerv alanlarda karşılaşılan teknik ve sosyolojik sıkıntıların da raporlanarak Bakanlık ve Valiliğe iletilmesi kararlaştırıldı.

Yönetim kurulu başkanı inşaat yüksek mühendisi Kadircan Esen, asrın felaketi sonrasında vatandaşı ilgilendiren iki büyük problemin olduğunu ifade ederek, "Birincisi rezerv alanlardaki belirsizlikler ikincisi ise yerinde dönüşümde yaşanan problemler olarak görebiliriz" dedi.

Şu ana kadar bakanlık tarafından ilan edilen rezerv alanların 5 ilçe ve yaklaşık 460 hektar alanı kapsadığını ifade eden Esen, "Merkez çarşı kısmı olarak ifade ettiğimiz yerde toplam alan yaklaşık 190 hektar civarında. Yani çarşıdaki rezerv alanımız tüm rezerv alanların yaklaşık yüzde 40’ına tekabül ediyor. 460 hektar rezerv alan demek yaklaşık 12 milyon m2 inşaat alanı demektir. Bunun altyapısını ve tedarikini iyi hesaplamak lazım. Örneğin 1,5-2 yılda 5 milyon m3 betonu nasıl tedarik edeceksiniz? İhaleyi alan ulusal firmalar bunun agregasını hangi ocaklarda hangi makinelerle nasıl çözecek? Birde bu rakamlara yerinde dönüşümleri, TOKİ şantiyelerini ve yerel işleri dahil ettiğinizde iş çok zor. Kısaca söyleyelim maalesef Malatya’nın iş kapasitesi bu rakamları 2-3 yılda kaldırabilecek alt yapıya sahip değil. İsterseniz en iyi maddi çözümleri üretin malzeme ve işçilik altyapılarını sağlayamazsanız bu iş ilerleyemez. Gerçekçi değerlendirmek gerekirse, eğer iyi bir planlama yapılır, alanlar etaplaştırılır, taş ocakları, iş makineleri gibi ana sıkıntılar çözüme kavuşturulursa dahi bu işin en iyi şartlarda 4-5 yıldan önce tamamlanmayacağı aşikar. Bu tabloda yerel iş gücünü bir kenarı atmamalısınız. Yerel müteahhitlerden, teknik personelden ve tedarikçilerden olabildiğine maksimum şartta faydalanılmalı düşüncesindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Ekonomik ve sosyal belirsizliğin şehre negatif enerji verdiğini de dile getiren Başkan Esen, "Yaptığımız yönetim kurulu toplantısında bu alanları, belirsizlikleri ve ilgili kanunları incelediğimizde bazı problemleri irdeleme kararı aldık. Örneğin diğer illerdeki rezerv alanların özellikle Hatay ve Kahramanmaraş’ta ilerleyişini inceleyerek kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Bir diğer problemin ise vatandaşın ne alacağı ve ne vereceğini bilmemesi olduğunu da ifade eden Esen, "Tamamen belirsizlik hakim. Bu durumda şehrimizde ekonomik ve sosyal olumsuzluğa sebep oluyor. Vatandaşa net olarak borcunu-alacağını hesaplayıp belirtmek gerekiyor" diye konuştu.

Son günlerde tartışma konusu olan Söğütlü Camii yeri konusuna da değinen Başkan Esen, "Keşke en ciddi sorun Söğütlü Caminin sağa sola kaydırılması olsaydı. 1991 yılında yeni haliyle yapılan Söğütlü Camii plandaki yerinin şu an kamuoyunda tartışılmasının ve rezerv alanların en önemli sorunu gibi aksettirilmesini doğru bulmuyoruz. Şuan rezerv alanlardaki en önemli konu başlığı belirsizlik, programsızlık ve proje uygulamasının yavaş ilerleyişidir. Suni gündemlerin projelerin ilerleyişine katkısı olacağını düşünmüyoruz. Tarihi Yeni Cami ile Söğütlü Cami arasında yaklaşık 100 metre mesafe var sonuçta illa bir başka cami yapılması gerekirse 1 km öteden sonrası düşünülebilir" şeklinde konuştu.

Tüm bu sorunları Federasyon Başkanı ile birlikte raporlayıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığına teslim edeceklerinin de altını çizen Esen, "Federasyon Başkanımız Mustafa Karslıoğlu ile yaptığımız görüşmelerde bu sıkıntıları raporlamamızı ve Haziran ayı içerisinde kendisinin de katılımı ile ilgili Bakanlık ve Kurumları ziyaret ederek bu talepleri, değerlendirmeleri ve sıkıntıları iletmemizde yanımızda bulunacağını ifade etti" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ