DAİMFED Malatya Şube Başkanı Esen’den yerinde dönüşüm ve güçlendirme uyarısı

DAİMFED Malatya Şube Başkanı Esen’den yerinde dönüşüm ve güçlendirme uyarısı

Ekonomi 7.10.2024 17:01:55 0
DAİMFED Malatya Şube Başkanı Esen’den yerinde dönüşüm ve güçlendirme uyarısı
Tarih: 07.10.2024 17:01 Güncelleme: 07.10.2024 17:01
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem, güçlendirme ve yerinde dönüşüm konularında önemli açıklamalarda bulundu.
BUSABAH Medya Genel Yayın Yönetmeni Sinem Hatun Davut’un sorularını yanıtlayan Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, deprem sonrası bürokratik süreçlerde yaşanan aksaklıklara dikkat çekti. Programa telefonla bağlanan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal ise zemin etkisinin deprem hasarlarının yüzde 65’ini oluşturduğunu belirterek güçlendirme çalışmalarının yalnızca binalara değil, zemine de odaklanması gerektiğini söyledi.

“Yerinde Dönüşüm sisteminde revizyon şart”
Kadircan Esen, 6 Şubat depreminde devletin arama kurtarma ve kriz yönetiminde başarılı olduğunu ancak deprem sonrası inşa ve güçlendirme süreçlerinde ciddi bürokratik aksaklıklar yaşandığını dile getirdi. Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da vatandaşların bu aksaklıkları yoğun şekilde hissettiğini belirten Esen, yerinde dönüşüm projelerinin hızlanması için ekonomik ve işleyiş açısından mutlaka revizyon gerektiğini vurguladı.

“Yapı denetimli binalar can güvenliğinde başarılı ama mal güvenliği noktasında yetersiz”
Esen, 11 ilde denetim hizmeti alan 151 bin 990 yapıdan yalnızca 132’sinin çöktüğünü ve bu oranın can güvenliği açısından yüzde 99’un üzerinde bir başarı anlamına geldiğini söyledi. Ancak mal güvenliği noktasında eksikliklerin bulunduğunu ve bu durumun bina önem katsayısından kaynaklandığını belirten Esen, deprem yönetmeliğinde yapılacak bir yenilenmenin önem katsayısını en az 1,2’ye çıkarması gerektiğini ifade etti.

“Yerel yönetimler vatandaşa projeleri doğru anlatmalı”
Esen, rezerv alanlar ve yerinde dönüşüm projeleri konusunda devletin önemli çalışmalar yaptığını belirterek vatandaşların bu süreçlerde daha iyi bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte yerel yönetimlerde idari görevler aldığını hatırlatan Esen, vatandaşlarla projelerin detaylı şekilde paylaşıldığında uzlaşma oranlarının yüzde 90’ların üzerine çıktığını belirtti. Esen, yerel yönetimlerin bakanlıkla işbirliği yaparak bilgilendirme ofisleri açması ve halkı projeler hakkında daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

Yerinde dönüşüm ve güçlendirme süreçlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hem vatandaşların hem de yerel yönetimlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Esen, bu süreçlerin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ