DAG, ileri sınıf ortak araştırma altyapısı statüsü kazandı

DAG, ileri sınıf ortak araştırma altyapısı statüsü kazandı

Genel 2.05.2023 14:32:56 0
DAG, ileri sınıf ortak araştırma altyapısı statüsü kazandı
Tarih: 02.05.2023 14:32 Güncelleme: 02.05.2023 14:32
Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG), uzay bilimlerinde ortak araştırma altyapısı olarak kullanılmasına yönelik bir aşamayı daha başarıyla tamamladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ile Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yer alan DAG, 6550 Sayılı Kanun kapsamında Ortak Araştırma Altyapısı olmasına yönelik önemli bir aşamayı daha katetti.
İleri sınıf statüsünde Ortak Araştırma Altyapısı kurulmasına yönelik ortaklık protokolü geçen yıl TÜBİTAK ile Atatürk Üniversitesi arasında imzalanmıştı. TUG ile ATASAM bünyesindeki ArGe altyapılarının, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen görevlerde bütünlük sağlamaları ve ortak hizmet verebilmelerine yönelik yapılanma sürecinde önemli bir aşama gerçekleşti. İlgili altyapıların ortak başvuru dosyalarında gereken güncellemeler yapılarak, Araştırma Altyapıları Komisyonuna başvurular sunuldu. Başvuruların başarılı bulunduğu ve ilgili ArGe altyapılarının ileri sınıf ortak araştırma altyapısı oluşturmaları için yeterli koşulların sağlandığına karar verildi. Bu kapsamda TÜBİTAK ve Atatürk Üniversitesi ortaklık başvuru dosyalarını imzalayarak Araştırma Altyapıları Komisyonuna gönderildi.
Rektör Çomaklı: “Gözlemevimiz, Ülkemizin Gerçekleştirdiği Atılımlara Büyük Katkı Sağlayacak”
Bilim dünyası açısından son derece önemli ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri açısından ileri sınıf bir ArGe yatırımı olarak değerlendirilen Doğu Anadolu Gözlemevindeki çalışmalarda sona gelindiğini belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 3 bin 170 rakımlı Konaklı Karakaya Tepelerinde kurulumu devam eden DAG’da ilk ışığın bu yıl yaz aylarında alınmasının planlandığını söyledi. Türkiye’nin en büyük çaplı ve ilk IR teleskobunun mekanik, optik, elektronik ve yazılım testlerinin gerçekleştirilmesinin ardından bilimsel çalışmalara da başlayacak. Milli Uzay Programına yönelik gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağına inandığımız bu ArGe altyapısının ve yapılan iş birliğinin iki kurum başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ