Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı geliyor!Hangi borçlara yapılandırma var?

31 Aralık 2022'ye kadar olan devlete tüm borçlar ile adli ve idari cezalara yapılandırma yapılacağı haberinin ardından Hangi borçlara yapılandırma geliyor? Vergi borçları yapılandırılacak mı? sorularının cevabı araştırılıyor.

Ekonomi 21.01.2023 12:07:00 0
Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı geliyor!Hangi borçlara yapılandırma var?
Tarih: 21.01.2023 12:11

TBMM'den geçen 52 maddelik torba yasa kapsamında 37 madde kabul edilmiş, 2 bin TL'nin altındaki su, telefon, elektrik ve doğalgaz borçları silinmişti. Yeni yılda bir adım daha atıldı! Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi geliyor. 2023 borç yapılandırma paketi kapsamında birçok borç yapılandırılacak ve avantajlı taksit ödemelerinin önü açılacak. Peki 2023 borç yapılandırma nasıl yapılır? e-Devlet vergi borcu yapılandırma ve banka borcu yapılandırma paket kapsamında mı? İşte 2023 yeni borç yapılandırma kapsamının tüm detayları!

Borç yapılandırma 2023 senesinin ilk ayında duyuruldu! Geçtiğimiz sene 2 bin TL'nin altındaki icra borçlarının silinmesine karar verilmişti. Yılbaşı sonrası borçlara ilişkin ilk güzel haber geldi. Yeni borç yapılandırma paketi kapsamında birçok borca ödeme kolaylıı getirilecek. İlk gelen bilgilere göre vergi borcu yapılandırması, cezalar ve prim borçları bu kapsamda değerlendirilecek. KYK borç yapılandırma ise e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Peki borç yapılandıra ne işe yarar, hangi borçları kapsıyor? İşte 2023 borç yapılandırma paketi kapsamı ve tüm detayları!

BORÇ YAPILANDIRMA 2023

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği haber geldi. Borç yapılandırma paketi üzerine çalışmaların yapıldığı aktarıldı. Bu çerçevede vergi borcu, cezalar ve prim borçları silinecek. Bu üç ana maddenin yanı sıra birçok kalemde borç yapılandırmaya da gidileceği öğrenildi. Bir sonraki Kabine Toplantısı'nda değerlendirilmesi beklenen 2023 borç yapılandırma paketi şu unsurları kapsayacak:

   Cezalar
   KYK
   MTV
   Trafik cezaları
   Nüfus cezaları
   Askerlik cezaları
   Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları
   Gümrük cezaları

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA

Vergi borcu yapılandırma işlemi yeni duyurulan borç yapılandırma paketi kapsamında bulunuyor. Böylelikle vatandaşların en çok mağdur olduğu konuların başında geldiği vergi borcu yapılandırma işlemi 2023 borç yapılandırma paketi dahilinde işleme alınacak. Ayrıca belediyelerdeki vergi borcuna da düzenleme gelecek. Belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

BANKA BORCU YAPILANDIRMA

Yeni borç yapılandırma paketi çerçevesinde banka borçları yer almıyor. Fakat Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda masaya yatırılması öngörülen vergi borcu yapılandırma konusunda banka borçları için de adım atılabileceği söyleniyor.

2023 BORÇ YAPILANDIRMA NE ZAMAN?

Buna göre 31 Aralık 2022'ye kadar devlete olan tüm borçlar yapılandırılacak. Bir sonraki Kabine Toplantısı'nda değerlendirilmesi beklenen 2023 borç yapılandırma paketinin en geç şubat ortasında yasalaşması öngörülüyor. 

BORÇ YAPILANDIRMASI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan cezalar, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor.

BORÇ YAPILANDIRMA PAKETİ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Borç yapılandırma başvurusunu yapabilmeniz için ilk önce güncel borcunuzu sorgulamalısınız. Borç yapılandırma başvurusunu sadece güncel vergi borcu bulunan kişiler yapabilir. Güncel borcunuz varsa, başvuru için belirlenen tarihler içerisinde dilekçe doldurarak bizzat devlet dairelerine giderek, e-posta ile yollayarak veya internet üzerinden T.C kimlik numaraları ile başvurularını yapabilirler. İnternet üzerinden başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapabilirsiniz.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem