Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Yatırım Fonu anlaşmasını onayladı! Türk dünyası birleşiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Türk ülkenin sermayesiyle kurulacak Türk Yatırım Fonu anlaşmasını onayladı.

Ekonomi 13.12.2023 13:58:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Yatırım Fonu anlaşmasını onayladı! Türk dünyası birleşiyor
Tarih: 13.12.2023 14:00 Güncelleme: 13.12.2023 14:58

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararnameye göre; 5 Türk ülkesinin sermayesiyle kurulacak "Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması" onaylandı. Bölge içi ticareti genişletme ve ekonomik faaliyetleri destekleme amacıyla kurulan fonun onayına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. ve 3. maddeleri gereğince karar verildi.

5 TÜRK ÜLKESİ FİNANSE EDECEK

Türk Yatırım Fonu 5 Türk devleti tarafından finanse edilecek. Sermayedarlar arasında Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti, Özbekistan ve Türkiye yer alacak.

Yapılan açıklamada, kurucu üyelerin 3 Ekim 2009 tarihli Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi Kuruluşuna İlişkin Nahçıvan Anlaşması ile kurulan "Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi" üyeleri sıfatıyla bulunacağı ifadesi yer aldı.

FON BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYON DOLAR

Türk Yatırım Fonu’nun toplam sermayesi 500 milyon dolar olacak. Her üye ülke, fonun sermayesine eşit oranda katkıda bulunacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Yatırım Fonu’na olan sermaye iştiraki taahhüdü ve bu taahhüt çerçevesinde yapılacak ödemeler 100 milyon ABD doları karşılığını geçemeyecek. Ancak Cumhurbaşkanı, bu tutarı beş katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

EKONOMİK KALKINMAYI DESTEKLEYECEK

Fon, bölge içi ticaret hacmini artırmayı ve ekonomik faaliyetleri destekleyerek TDT ülkelerinin ekonomik kalkınmasına destek olmayı amaçlıyor.

Fon kaynakları aracılığıyla üye ülkelerde KOBİ'Iere finansman sağlanması, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla eş finansman yapılması, üretim kapasitesinin genişletilmesi, dijital altyapının güçlendirilmesi ve çeşitli sektörlerde kalkınma projelerinin desteklenmesi planlanıyor.

ERDOĞAN'DAN İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 10. Zirvesi’nden dönüşte gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teşkilatımızın, 'birliğimiz, gücümüzdür' şiarı böylece daha perçinlenmiş, tahkim edilmiş oldu. Zirvede yürütülen mevcut projelerin durumunu da istişare ettik. Yeni iş birliği alanlarının belirlenmesine dair kararlar aldık. Bölgemizin refahını artırmak üzere ekonomi, ticaret, karşılıklı yatırımlar, ulaştırma, enerji gibi alanlarda çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ