Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi tek bir ihmale mahal vermeden ayağa kaldıracağız

Depremin vurduğu Hatay'da depreme ilişkin son durumu aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderildi" dedi.

Politika 20.02.2023 18:04:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirlerimizi tek bir ihmale mahal vermeden ayağa kaldıracağız
Tarih: 20.02.2023 18:07

Asrın felaketine 15'inci güne girildi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler, 11 ilde etkili oldu.

Büyük yıkımların ve binlerce can kaybının yaşandığı afetin ardından devletin tüm kurumları, deprem bölgesine giderek çalışmalarını başlattı.

Sahada hummalı çalışmalar yapılırken, depremzedelerin yaralarının sarılması için de harekete geçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte deprem bölgesi Hatay'a gitti.

İki lider buradaki çalışmaları yakından inceledi.

Ardından Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’ne geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

"Şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan çalışmalara ilişkin şöyle konuştu:

Deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun. Şehirlerimizin tamamını konutuyla, iş yeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihî ve kültürel değerleriyle en küçük bir gerilemeye, en küçük bir ihmale mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız.

Hiçbir vatandaşımızı ne acısında ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. Sadece bizim değil insanlığın ortak mirasını bünyesinde barındıran bu bölgeye devlet ve millet olarak hep birlikte sahip çıkacağız.

Sağlam ve az hasarlı binalarda hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz. Çadır kentlerde ve konteyner kentlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde inşa edeceğimiz sağlam, güvenli ve huzurlu konutlarına taşımaya başlayacağız.

"1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderildi"
Depremzedelerin güvenilir bölgelere sevk edildiğini açıklayan Erdoğan, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Halihazırda depremzedelerimizden çadırlarda barınanların sayısı 751 bini, konteynerlerde barınanların sayısı 24 bini, yurtlarımızda barınanların sayısı 252 bini, Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okul ve tesislerde barınanların sayısı 462 bini, kamu ve özel sektöre ait otel veya misafirhanelerde barınanların sayısı 195 bini buldu.
Böylece toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderilmiştir.

"152 belediyemizin İller Bankası'na olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önce çıkanlar şu şekilde:

Bölgede 6 bini aşkın artçı sarsıntı meydana geldi. Hasar tespit çalışmaları bitmek üzere. Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden evlerinin hasar durumu raporuna ulaşabilir. Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 114 bin 834’ü buldu.

Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini ödemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik.

"Mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz"
İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz.

Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandıkları Hazine destekli kredilerini 1 yıl tehir etme imkanı getirdik. Çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni ödenen mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz.

Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz.

"Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez"
'Hatay için hemen şimdi' diyerek başlattığımız acil eylem planı çerçevesinde Hatay'ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay Meclis Binamız başta olmak üzere, yıkılan medeniyet değerlerimizi aslına uygun şekilde tekrar yapacak, zarar görenleri de restore edeceğiz.

Kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Bu konuda adımlar atıyorsak vatandaşlarımız bize yardımcı olsun. Kimi ideolojik saplantılarla kimi basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının artık son bulmasını bekliyoruz.

Hatay'ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara iltifat etmeyin. Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye evelallah kimsenin gücü yetmez. Kaynak: EnsonHaber


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem