Çöplerden üretilen elektrik 2 bin 200 hanede kullanılıyor

Çöplerden üretilen elektrik 2 bin 200 hanede kullanılıyor

Genel 13.06.2023 09:10:25 0
Çöplerden üretilen elektrik 2 bin 200 hanede kullanılıyor
Tarih: 13.06.2023 09:10 Güncelleme: 13.06.2023 09:10
Bitlis-Güroymak yolu üzerinde bulunan Bitlis Katı Atık Birliğinde (Bİ-KA) metan gazının enerjiye dönüştürülmesiyle yüzlerce haneye elektrik olarak veriliyor.
Avrupa Birliği (AB) fonları ile Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) bünyesinde kurulan ve yaklaşık 12 yıldır işletilen “Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nde 2022 yılında çöpten 10 bin megavat (MW) elektrik enerjisi üretildi. Ülkeye katma değer oluşturmak, çevreyi korumak ve katı atığı enerjiye dönüştürmek için 2011 yılında Bitlis’te AB desteğiyle kurulan “Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”, Bitlis ve ilçeleri ile çevre illerin çöplerini depolayarak enerji üretimine katkı sağlıyor.
Bİ-KA bünyesinde açılan tesise tır ve kamyonlarla getirilen alüminyum kutu, pet, plastik, kağıt, karton gibi evsel katı ve ambalaj atıklar hacimsel büyüklük ve cinslerine göre ayrılıp balyalanarak ekonomiye kazandırılıyor. Tesiste 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 450 bin ton çöp depolanırken, çöplerin depolama sahasında oluşturduğu metan gazıyla üretilen elektrik ise yaklaşık 2 bin 200 haneyi aydınlatıyor.
Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan BİKA Halkla İlişkiler Sorumlusu Gülşen Başar, “Günlük yaklaşık 250 ton belediye çöpünü depolama alanımıza kabul ediyoruz. Çöpün içindeki ambalaj atıklarını kaynağında öncelikle ayrılmasını hedefliyoruz. Bu da yüzde 10’luk bir kısma tekabül ediyor. Bu kısım ayrıldıktan sonra depolama alanına kabul ettiğimiz çöpten sızan metan gazından bir elektrik enerjisi üretimi söz konusu. Metan gazı karbondioksite oranla 21 kat daha fazla sera etkisi olan ve çevre için zararlı bir gaz. Bu üretim şekli yeni bir trend. Ama tabi ki diğer sistemlere göre daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir sistem. İki büyük kazanımı var, birincisi bu sera gazı etkisini azaltmak, metan gazını doğaya salınımını önleyerek, daha temiz bir enerji elde etmek. Çöpten oluşan gazla elde ettiğimiz enerji yaklaşık saatlik olarak 2 bin 200 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Hedeflerimiz bunu arttırmaktır” diye konuştu.
Başar, doğal kaynakların daha verimli kullanılması açısından çöplerin ayrıştırılarak hammadde olarak kullanıldığını sözlerine ekleyerek, “Kaynağında ayrıştırılan ambalaj atıklar, ambalaj atığı ayırma ünitemizde balyalanıp preslenerek hammadde olarak kullanılmak üzere bunları işleyecek olan fabrikalara gönderiliyor. Böylece depolama alanına kabul ettiğimiz çöp miktarı azalmış oluyor ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlamış oluyor” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ