Coca-Cola İsmi 'Crush' Olarak Değişti: Boykotları Aşma Çabası İşe Yarayacak mı?

İsrail Destekçisi Coca Cola İsim Değişikliğine Gitti: İşte Yeni İsim!

Ekonomi 11.09.2024 23:26:00 0
Coca-Cola İsmi
Tarih: 11.09.2024 23:34 Güncelleme: 13.09.2024 00:33

BOYKOT KARŞISINDA MARKALARIN YENİ STRATEJİSİ

Türkiye'de ve dünya genelinin farklı noktalarında, İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle bazı markalara uygulanan boykotlar devam ediyor. İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri ve ölümcül eylemlere karşı global çapta bir direnişin ve duyarlılığın simgesi haline gelen bu boykotlar, işgalci İsrail devletine desteğiyle bilinen Coca-Cola, Burger King gibi büyük firmaları zor durumda bırakıyor.

YEREL İMAJA BAŞVURAN FİRMALAR

Soykırımın başladığı 7 Ekim'den itibaren uğradıkları maddi zararları en aza indirmek için farklı yöntemlere başvuran firmalar, yerel imaj çalışmalarıyla tüketiciyi ikna etme yoluna gidiyor. Coca-Cola, Türkiye'de üretilen içecekleri üzerine "Esra'nın emeğiyle Türkiye'de üretildi" gibi yerel temalı sloganlar ekleyerek kendini daha yerli bir marka olarak tanıtmaya çalışıyor. Burger King ise logo değişikliğine giderek daha yerli ve samimi bir imaj peşinde koşuyor. Algida markasıysa dolaplardaki "Algida" yazısını sildirerek göze daha az çarpıcı hale gelmeyi hedefliyor.

 

ÜRÜNLERİNİ FARKLI MARKALAR ALTINDA SATIYORLAR

İsrail kaynaklı mallara yönelik boykotlar dünya çapında güçlenmeye devam ederken, Coca-Cola Ürdün'de sıra dışı bir adım attı. Boykotun etkisini azaltmak için Coca-Cola, Ürdün'deki ürünlerini "Crush" adı altında yeniden pazarlamaya başladı. Yeni marka ile birlikte tasarımı da değiştirilen ürünlerin ön yüzüne "Ürdün'de üretilmiştir" ifadesi eklendi. Bu hamle, Coca-Cola'nın boykotları aşmak için başvurduğu yeni stratejilerinden birisi olarak dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'DE BENZER BİR HAMLE BEKLENTİSİ

Sosyal medya kanalları üzerinden yayılan bilgilerin ardından Türkiye'de de benzer bir hamlenin beklentisi oluştu. Coca-Cola'nın Türkiye'de de aynı yönteme başvurup başvurmayacağı merak konusu oldu. Markadan konuya ilişkin şimdiye kadar resmi bir açıklama gelmese de, sosyal medyadaki tepki giderek büyüyor ve kullanıcılar duruma dair görüşlerini ifade etmekte çekinmiyorlar. Boykot hareketinin gücünü ve tüketici tepkilerinin önemini bir kez daha gözler önüne seren bu gelişme, global politikaların yerel düzeyde nasıl etkiler yarattığının da bir göstergesi olarak algılanıyor.