Çığ felaketinden etkilenerek geliştirdikleri proje ile Türkiye birincisi oldular

Çığ felaketinden etkilenerek geliştirdikleri proje ile Türkiye birincisi oldular

Eğitim 6.05.2023 10:24:03 0
Çığ felaketinden etkilenerek geliştirdikleri proje ile Türkiye birincisi oldular
Tarih: 06.05.2023 10:24 Güncelleme: 06.05.2023 10:24
Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan TEKNOFEST yarışmalarına ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması-Afet Yönetimi’ kategorisinde katılan Muşlu öğrenciler, ‘Akıllı Yelek’ projesi ile Türkiye birincisi oldular.
Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması-Afet Yönetimi’ kategorisinde katıldıkları TEKNOFEST yarışmasında Türkiye birincisi oldu. 2020 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketinin öğretmenleri tarafından sınıfta anlatılmasından etkilenen 6. sınıf öğrencileri Betül Yıldırım (12) ve Nudem Taşkesen (12), çığlara karşı bir proje hazırlamaya karar verdi. Türkçe Öğretmeni Ferhan Ulu danışmanlığında hazırladıkları “Akıllı Yelek” projesiyle TEKNOFEST yarışmalarında Türkiye birincisi olan öğrenciler, ödüllerini Türkiye’de son yıllarda savunma sanayii alanında birçok başarıya imza atan Selçuk Bayraktar’dan aldılar.

“Çığ felaketinden etkilendik”
36 bini aşkın projenin katılım sağladığı ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması-Afet Yönetimi’ kategorisinde birincisi olduklarını belirten Betül Yıldırım isimli öğrenci, projenin ortaya çıkış hikayesini şöyle anlattı:
“Van’ın Bahçesaray yolunda 2020 yılında bir çığ faciası gerçekleşti. Hocamız bu çığ faciasından bizlere bahsetti. Biz de bundan etkilenerek arama kurtarma faaliyeti yürütenler için bir yelek üretmeye karar verdik. Deprem faciası yaşandıktan sonra biz bu yeleğimizi depreme yönelik değiştirdik ve eklemelerde bulunduk. Bu yaptığımız proje ile İstanbul’da 6’ncısı düzenlenen TEKNOFEST’e katıldık ve birinci olduk. Bu gururu yaşadığımız için çok mutluyuz. Bu projeyi ayrıca yaşadığımız şehre getirdiğimiz için çok gururluyuz” dedi.

“Ödülümüzü Selçuk Bayraktar’ın elinden aldık”
Projenin AFAD çalışanlarının saha tecrübeleri ve konu araştırmaları üzerine inşa edildiğini anlatan Nudem Taşkesen ise, “Çalışma durumunu gösteren Akıllı Yelek projemiz, AFAD çalışanlarının saha tecrübeleri ve konu araştırmalarımız üzerine inşa edilmiştir. Afet ve acil durumlarda arama kurtarma ekiplerinin kabiliyetlerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayıp, onların güvenliğini de arttıracak bir projedir. Projemizle Türkiye birincisi olduk ve ödülümüzü Selçuk Bayraktar’ın elinden aldık. Bu projeler gibi birçok proje yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz böyle projelere destek vermekten hiç pişman olmadık”
Projelere destek verdiklerini söyleyen Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Veli Elitaş, “Öğretmen ve öğrencilerimiz, 5 aylık bir süreçte afetlerde kullanabilmek üzere akıllı yelek ürettiler. Bu süreçte öğretmen ve öğrencilerimiz ciddi fedakarlıklar gösterdi. Ramazan Bayramı’nın birinci günü hariç her gün çalıştılar. Bazı akşamlar geç uyudular, bazen sabah erken saatlerde kalktılar. Ama nihayetinde bugüne kadar ilimize gelmeyen bir başarıyla geldiler. Hem okulumuzun, hem ilimizin gurur kaynağı oldular. Biz böyle projelere destek vermekten hiç pişman olmadık. Bundan sonra da inşallah çok daha güzel neticelerle ilimize katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ