CHP'nin Boykot Çağrısı Sonrası Kartlı Alışverişlerde Şaşırtan Artış!

Bayram sonrası harcamalar patladı.

Ekonomi 3.04.2025 12:18:00 0
CHP
Tarih: 03.04.2025 12:22 Güncelleme: 03.04.2025 12:18

CHP'nin genel alışveriş boykotu çağrısına rağmen, 2 Nisan'da kartlı işlemler rekor seviyeye ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, toplam harcama miktarı 28 milyar TL’ye yükseldi. Bu rakam, bayramın son günü olan 1 Nisan'daki 14 milyar TL’nin tam iki katını aşarken, mart ayı ortalamasını da geride bıraktı.

İBAMOĞLU ETKİSİ Mİ? BOYKOT ÇAĞRISI BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlatılan boykot furyası, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısıyla daha geniş kitlelere yayılmaya çalıştı. Ancak yapılan bu çağrı, beklenen etkiyi yaratamadı ve halkın büyük bir bölümü alışveriş yapmaya devam etti.

BKM VERİLERİ NE DİYOR?

2 Nisan'daki kartlı harcama miktarı: 28 milyar TL
1 Nisan'daki kartlı harcama miktarı: 14 milyar TL
Mart ayı ortalaması aşımı

Ülke çapındaki kartlı işlemlerin yaklaşık %55’i BKM üzerinden gerçekleşirken, bankaların kendi sistemlerinde işledikleri veriler de 5 gün içinde BKM ile paylaşılıyor. Bu nedenle kesin rakamlar 7 Nisan itibarıyla netlik kazanacak. Ancak mevcut verilere göre, 2 Nisan'da yapılan harcamalar, hem bayramın son günü olan 1 Nisan’a göre hem de mart ayındaki ortalamanın üzerindedir.

TATİL VE HAVA KOŞULLARI ETKİ ETTİ Mİ?

Alışveriş miktarındaki artışın nedenleri arasında okul ara tatili, 9 günlük idari tatil ve hava koşulları gibi faktörler etkili olabilir. Ancak en önemli etken, boykot çağrısına rağmen halkın harcama alışkanlığını sürdürmesi olarak öne çıkıyor.

MART AYI CİROSUNDA YÜKSELİŞ

2 Nisan Çarşamba günü işlem tutarı 28 milyar TL'ye ulaşırken, 26 Mart'ta 28,9 milyar TL, 19 Mart'ta 25,3 milyar TL, 12 Mart'ta 24,5 milyar TL ve 6 Mart'ta ise 27,3 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu verilere göre, 2 Nisan Çarşamba günü, bayram öncesi çarşamba hariç mart ayındaki diğer çarşambalardan daha yüksek bir ciro elde etti.

SONUÇ: CHP’nin boykot çağrısı tam tersi bir etki yaratarak kartlı alışverişlerde artışa neden oldu. Bu durum, halkın siyasi çağrıları dikkate almadan ekonomik davranışlarını sürdürdüğünü gösteriyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ