Milli safta olduğunu ve gayri milli odakla mücadele edeceğini ve Babası Deniz Baykal'a kumpas kuranlarla hesaplaşacağını söyleyen Prof. Dr. Aslı Baykal, CHP'nin ipliğini pazara çıkarmaya devam ediyor.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Deniz Baykal'ın kızı Prof. Dr. Aslı Baykal geçtiğimiz günlerde CHP üyeliğinden istifa etmişti.
İstifasının ardından babası Deniz Baykal'a da kumpas kurduğunu ifade ettiği gayri milli diye tanımladığı odaklarla keskin ve hızlı bir mücadeleye girişti.
Babası ile ilgili kumpas kuranlarla hesaplaşmasını daha sonraya bıraktığını, önceliğinin ise gayri milli odağın iktidar olmaması için çalışmak olduğunu belirtmişti.
Prof. Dr. Aslı Baykal sosyal medya hesabından "Ben milli saftayım", "Gayri Milli odağın iktidar olmaması için çalışıyorum" , "Özgürlük Amerikan hamburgercisinde ve Londra tefecisinde inşa edilmez" şeklindeki paylaşımlar yapmıştı.
Yaptığı çıkışlardan sonra CHP'liler Prof. Dr. Aslı Baykal AK Parti'ye geçiyor şeklinde iddiaları gündeme getirdi.
Prof. Dr. Aslı Baykal, "Ben Milli Saftayım" dedikten sonra CHP'lilerin "Prof. Dr. Aslı Baykal AK Parti'ye geçiyor" seklindeki iddialarının, CHP'nin gayri milli odak olduğunun CHP'liler tarafından da bilindiğine vurgu yaptı.
CHP'NİN SİRKATİ GAYRİ MİLLİ ODAK OLMAK MI?
Prof. Dr. Aslı Baykal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;
"Ben milli saftayım” deyince AK Parti’ye geçiyor dediler. Şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatin söylediler"
ŞECAAT ARZ EDERKEN MERD-İ KIPTİ SİRKATİN SÖYLER NE DEMEK?
Deyim olarak dilimize yerleşen "Şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatin söyler" sözü Koca Ragıp Paşa'ya ait bir beyitte yer alıyor.
Cümle "Kıpti mertliğini anlatırken hırsızlığını söyler" şeklinde çevrilebilir. Yani olumsuz hasletleri olan kişinin kendi açısından övünülecek özelliği de aslında toplum tarafından doğru bulunmayan olumsuzluklardır.
Örneğin bir hırsızın en övündüğü ve kendini başarılı olarak gördüğü işinin hızrsızlık olması durumunda "Şecaat arz ederken merd-i kıbtî sirkatin söyler" sözü kullanılır.
Kıbti, Mısır'ın yerel halkıdır. Ancak beyitte pejoratif anlamda kullanılmıştır.
Sirkat ise Osmanlı dönemi Türkçesinde "hırsızlık" olarak kullanılan kelimedir. Beyitte de aynı anlamda kullanılmıştır.
Şecaat ise aynı şekilde Osmanlı dönemi Türkçesinde yiğitlik ve mertlik anlamındadır.
GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİ İLE BAYKAL'IN CEVABI
Koca Ragıp Paşa’nın gazelinden olan söz konusu beyit ise günümüz Türkçesi ile şöyle:
"Meyan-ı güft ü gûda bed-meniş îhâm eder kubhun / Mayası bozuk olanlar, söz esnasında farkında olmadan kabahatlarini îma ederler
Şecaat arzederken merd-i kıptî sirkatin söyle / Nitekim Kıptî beyi (çingene beyi) de, kahramanlığını anlatmak için hırsızlıklarını örnek verir.”
Kaynak: Van Postası Gazetesi