Yaylarda otlayan hayvanların eve dönüş yolculuğu başladı

Malatya’da ilkbaharda küçükbaş hayvanları ile yaylalara çıkan hayvan yetiştiricilerinin zorlu dönüş yolculuğu başladı. Yetiştiriciler, kurak geçen yaz mevsiminden dolayı hayvanların yeteri kadar besin tüketememesinden dert yanıyor.

Çevre 7.10.2021 12:07:36 0
Yaylarda otlayan hayvanların eve dönüş yolculuğu başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.10.2021 12:07

Malatya’da ilkbaharda küçükbaş hayvanları ile yaylalara çıkan hayvan yetiştiricilerinin zorlu dönüş yolculuğu başladı. Yetiştiriciler, kurak geçen yaz mevsiminden dolayı hayvanların yeteri kadar besin tüketememesinden dert yanıyor.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Atalar Mahallesi’nde bulunan Fadıl yaylasına küçükbaş hayvan yetiştiricileri ilkbaharda çıkmıştılar. Yetiştiriciler, havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladılar. Yaz ve ilkbahar mevsiminin yağışsız geçmesinden dolayı meralarda bitkiler de yeteri kadar büyüyemedi ve hayvanlar yeterince beslenemedi. Dönüş yolculuğuna başlayan yetiştiriciler, kış öncesi kara kara hayvanları nasıl besleyeceklerini düşünüyor.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yayla sezonundan istediklerini bulamadıklarını belirterek “Bu sene Türkiye geneli bir kuraklık vardı. Kuraklıktan dolayı yaylalarda ot kalitesi düşük oldu ve erken kurudu. O sebepten ne doğru dürüst süt alınabildi, nede hayvanlar gelişebildi. Küresel anlamda bir sıkıntı var ama temennim bu senenin yağışlı olması. Yetiştiricilerimiz İlkbaharda yaylalara çıkıyorlar, 9.ayın sonu 10.ay gibide inmeye başlıyorlar. Burada çok soğuk olduğu için artık inişler başladı. Yetiştiriciler kendi köylerine, mezralarına ve mahallelerine dönmeye başladır. Rakımı düşük, soğuk olmayan yerlere inmeye birkaç gündür başladılar. Yetiştiricilerin gidişleri, gelişleri zorlu. Yol koşullarından dolayı baya sıkıntı yaşıyorlar. Bu süreçte birbirleri ile yardımlaşarak yolculuk yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Havaların soğuduğu için dönüş yolculuğuna başlayacaklarını dile getiren Mahmut Çat, “Benim yaşım 85. Yayladan dönüş zamanı geldi. Çat Mahallemizde su yok. Bu günlerde yola çıkacağız. Havalar soğudu için dönüyoruz, çadır yok” dedi.

“Otun olmadığından dolayı bu hayvanlar gelişemediler”

Atalar köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Bayram Yılmaz, meralarda yetişen otların yetersiz kalmasından dolayı hayvanların gelişemediklerini belirterek, “Fadıl yaylasına 4. ayda geldik. Şu an 10. aya girdik. Tekrar dönüş yapacağız çünkü burada hayvanların kalacak yerleri yok. Birde bu sene yağıştan dolayı çok fazla gelişmedi. Mecbur işte 1 ay sonra beslemek zorunda kalırız. Çünkü meralarımızda bu sene ot yok. Otun olmadığından dolayı bu hayvanlar gelişemediler ve bu hayvanların 1 ay sonra beslenmesi lazım. Çünkü kuzları oluyor. Bunlar 1.ayda doğurmaya başlayacaklar. Şu andan itibaren beslenmese olmuyor. Yem fiyatları da çok yüksek” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ