Tunceli’de evlerin bile kara gömüldüğü ilçede yaşam

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yağan yoğun kar, adeta evleri içine aldı. İlçede yaşayan vatandaşlar zorlanan yaşam şartları ile mücadele ederken, zorluklarını dile getirdi. Karla birlikte Munzur Vadisi Milli Parkı’nda da ayrıca kartpos

Çevre 4.02.2021 09:40:46 0
Tunceli’de evlerin bile kara gömüldüğü ilçede yaşam
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.02.2021 09:40

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde yağan yoğun kar, adeta evleri içine aldı. İlçede yaşayan vatandaşlar zorlanan yaşam şartları ile mücadele ederken, zorluklarını dile getirdi. Karla birlikte Munzur Vadisi Milli Parkı’nda da ayrıca kartpostallık görüntüler oluştu.

Tunceli’nin bin 280 rakımlı ve 3 bin 300 nüfuslu ilçesi Ovacık, son bir ayda yoğun kar yağışı aldı. İlçe merkezinde kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulurken yüksek kesimlerde 3 metreye yaklaştı. İl özel idaresi, karayolları ve belediye ekiplerinin 24 saat esasına göre çalışma yürüttüğü ilçede vatandaşlar da kendi imkanlarıyla evlerinin önünde biriken karları temizleyerek hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu yıl geciken yağış, kimi ilçe sakinlerini mutlu ederken kimileri ise, yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Öte yandan Munzur Vadisi Milli Parkı’nda da karla birlikte ortaya izlenmesi keyif veren kartpostallık görüntüler oluşmasını sağladı.

İlçeye bağlı Ziyaret Köyü’nde yaşayan ve evi kar altında kaybolacak duruma gelen Kazım Ağdoğdu, “Son yağan kar iki metreyi buldu. Artık bundan sonra ne kadar yağar Allah bilir. Ama kar bu memleketin bereketidir. Kar olmadı mı su olmaz, hiçbir şey olmaz. Ama zamanında yağıp zamanında kalksın temennimiz odur” dedi.

Kış mevsiminin ağır geçtiğini belirten Uygar Biter, “3 gün içinde bir buçuk metre kar yağdı. Hayvancılıkla uğraşıyoruz, kar atmakla uğraşıyoruz böylece geçiyor zaman” diye konuştu.

"40 sene sonra edik giydi"

40 yıl önce göç ederek İstanbul’a gittiğini ve emekli olduktan sonra yeniden memleketine döndüğünü belirten Mehmet Alıcı, “Burada doymamıştık. Batı’ya göç etmiştik. Gittik Batı’da çalışıp emekli olduk. Dönüp buraya geldik. Oğlumuzun desteğiyle köyde bir ev yaptık. Pandemiden dolayı da bu kış burada kaldık. Hayatımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Bu ayağımdaki edikleri 40 sene önce kaynanama bırakmıştım. 40 sene sonra yeniden ihtiyaç duyduk. Kaynanamdan aldım yolları açıyorum”ifadelerini kullandı.

İlçede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar bir anda bastıran yoğun kar yağışı nedeniyle yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

Çakmaklı Köyü’nde hayvancılıkla uğraşan Ali Ekber Sarıgül, “Kış burada çok zordur. 6-7 ay kışın içindeyiz. Tek kazancımız hayvancılık. Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz başka bir geçimimiz yok” şeklinde konuştu.

Hayvancılıkla uğraşanlardan Erdal Sarıgül ise, “Son zamanlarda burada bir buçuk metre kar yağdı. İnşallah bundan sonra da yağmaz. Hayvancılıkla uğraşan insanlar için zor oluyor. Kış ne kadar hafif geçerse bizim için o kadar iyi olur” dedi.

İlçe sakinlerinden Teslim Karataş, kış mevsiminin zor geçmesine rağmen ilçede bulunan kayak tesisine turist gelmesi halinde katkı sağlayacağını belirtirken, kamping işleten Mahmut Utan’da bu yıl kuraklık yaşanacağı endişesi nedeniyle tedirgin olduklarına dikkat çekerek, “Karın yağması bizi mutlu etti. Doğamız için de iyi oldu. Burada dört mevsimi dolu dolu yaşıyoruz. Kar ne kadar çok yağarsa mevsimler de o kadar güzel oluyor. Bu nedenle çok mutluyuz” diye kaydetti.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ