Toprak erozyonu 500 milyon tondan, 150 bin tona düştü

Ülke Geneli Toprak Kaybı 500 Milyon Tondan 150 Bin Tona Düştüğünü Belirten Orman Genel Müdür (ogm) Yardımcısı Mehmet Çelik, “2023 Hedefi Olarak Yıllık Toprak Erozyonunun 130 Bin Tonlara Düşürmektir Ve Bunu Başaracağız. Bunları A?

Çevre 25.06.2019 13:20:00 0
Toprak erozyonu 500 milyon tondan, 150 bin tona düştü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.06.2019 13:20

ELAZIĞ (İHA) – Ülke genelinde toprak kaybının 500 milyon tondan 150 bin tona düştüğünü belirten Orman Genel Müdür (OGM) Yardımcısı Mehmet Çelik, “2023 hedefi olarak yıllık toprak erozyonunun 130 bin tonlara düşürmek olduğunu ve bunu başaracaklarına inandıklarını aktardı.

Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanlığı koordinesinde Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından “ Toprak Muhafaza ve Erozyon Kontrolü” sempozyumu düzenlendi. Bir otelde yapılan sempozyuma 28 orman bölge müdürlüğünden yaklaşık 80 kişi yer aldı. Katılımcılara, ‘Toprak Muhafaza, ‘ Erozyon Kontrolü’ ve ‘ Mera Islahı Çalışma Esasları’ konulu eğitimler verildi. Bugün başlayan sempozyumun 3 gün daha devam edeceği belirtildi.

Eğitim seminerine Elazığ’da devam ettiklerini belirten Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, “Buradaki yapılan güzel çalışmaları, örnekleri görecekler ve yörelerine uygulayacaklar. Elazığ, orman bölge müdürlükler arasında en fazla toprak muhafaza çalışmalarını yaptığımız bir bölge. Yıllık yaklaşık 15 bin hektar alanda çalışma yapıyoruz, bu da 150 bin dekar alan eder. Bu alanlarda çalışıyoruz ve yeni yerler yapıyoruz"ifadelerini kullandı.

Bakım ve tamiratlarla 5 yılda ortalama 130 bin hektar alana da ellerinin değdiğini anımsatan Çelik," Geçmişte ülkemiz topraklarından yıllık 500 milyon tonu erozyon, toprak kaybında giderken bugün itibariyle 150 bin tona düştü. 2023 hedefinde yıllık toprak erozyonunun 130 bin tonlara düşürmektir ve bunu başaracağız. Bunları ağaçlandırma yaparak, toprak erozyonunu engellemek için çeşitli çalışmalar yaparak azaltacağız. Ülkemiz topraklarını denizlere, sulara akmasını asla istemiyoruz. Bunları yerinde muhafaza etmemiz lazım. Bunun için de başta ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarını yapmamız gerekiyor, yapacağız”diye konuştu.

Erozyonu tek başına değerlendirmenin doğru olmadığını aktaran Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise, “Eğer ekosistem içinde küresel ısınmayı, iklim değişimini engelleyecek veyahut değişimi yavaşlatacak tedbirler almazsanız, yeşil alanları yok edip, oksijen dolaşımını olumsuz etkilersiniz. Buda beraberinde bitki örtüsünün yok olmasıyla birlikte toprak erozyonu ve oradaki canlı hayatın yok olması kaçınılmazdır. Doğal dengeyi nasıl yok etmişsek tersinden işlemle yeniden tesis etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde dünyada bir çok ülkeye örnek olabilecek çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar hem çok önemli hem de çok pahalı. O yüzden bu çalışmaları planlarken, projelendirirken ve uygularken iyi bir teknik donanıma sahip olmanız gerekmektedir. Erozyonun temeli var olan dengeyi korumak ve bozulan dengeyi tekrardan tesis etmektir. Bu bağlamda doğal dengeyi yeniden tesis etmenin çok zor ve uzun bir meşakkat olduğunu unutmamak gerekiyor”diye bilgi verdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ