Tarih: 10.01.2018 16:53

Tarımsal öğretimin başlamasının 172. yılı kutlandı

Facebook Twitter Linked-in

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Battalgazi Meslek Yüksek Okulu ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi tarafından Tarımsal Öğretimin Başlamasının 172. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencisi Yunus Emre Önal, tarım ve tarım öğretim hikayesinin 947 yıl önce 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girişiyle başladığını belirterek, "Bu hikayemiz Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile derinleşip günümüzün Türkiye’sine kadar uzun bir yol kat etmiştir" dedi. Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şükrü Doğan da, Türkiye’de ekilebilen milyonlarca dekar alanın olduğunu söyledi. Doğan, gerek Malatya’da gerekse de Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanlarında ihtiyaç duyulan yetişmiş kalifiye elaman temininde sıkıntılar çekilmekte olduğunu ifade ederek, "Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanlarında da bilinçli, alanında eğitim almış, alanının gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış bireylerin ülke ekonomisine katkısı tartışılamaz. Bu amaçla tarımsal eğitim veren okulların alt yapıları tekrar gözden geçirilerek çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılarak sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacını katkı sağlanmalıdır" dedi.
Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz de tarımsal üretimin Türkiye açısından önemli bir sektör olduğunu kaydederek, "Türkiye’de tarımsal eğitim ve öğretim 1846 yılında Ankara Zirai Mektebinin kurulmasıyla başlamıştır. Bu süreçten itibaren Türkiye’de yükseköğretimde ya da ortaöğretimde çok kurum, kuruluş bu vazifeyi yerine getirmiş hala getirmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Gündüz, şu anda Türkiye’de 40’ı aşan ziraat fakültesi olduğunu anımsatarak, "Bu fakültelerde binlerce öğrencimiz eğitim ve öğretim görmekteler. Bu fakültelerde eğitim veren personelin daha nitelikli bilgilerle donatılması gerektiğini düşünüyorum. Piyasanın istediği şartlarda donatılmış öğrenci yetiştirerek Türkiye tarımına daha yüksek şekilde katkı sunacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
"Tarımsal Üretim Artış Hızına Gereksinim Var"
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dekanı Nihat Tursun da yatırım ve planlamanın olduğu yerde mühendise ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Tursun, "Ziraat mühendisleri bu ülkenin tarım sektörü için olmazsa olmaz bir mühendislik disiplininin elemanlarıdır. Günümüzde de tarım sektörü bölgemizde kayısı yetiştiriciliğinde olduğu gibi istihdam, üretim değeri oluşturma, gelir kaynağı ve tüketim potansiyeli olma, endüstriye ham madde sağlama ve ulusal beslenmeye katkı vermesi gibi pek çok temel konuda dünyadaki stratejik önemini korumaya devem etmektedir. Bu nedenle küreselleşen dünyada gelişimini sürdüren tarım sektörünün dikkatle izlenmesi, desteklenmesi ve taşıdığı önem nedeniyle rekabet edebilirliğin sağlanması gerekmektedir. Tarım sektörünün bu işlevlerinin yanında en temel özelliği ülkeyi sağlıklı şekilde beslemektir. Genç nüfusa sahip bu ülkede her yıl yaklaşık 900 bin ile 1 milyon düzeyinde nüfus artmaktadır. Nüfus artış hızına paralel ve onun üzerinde bir tarımsal üretim artış hızına gereksinim vardır. Bunun sonucu olarak yapmamız gereken en önemli iş yetiştirebileceğimiz ziraat mühendislerine, rekabetçi, yenilikçi ve sürdürülebilir eğitim vermek olacaktır" ifadelerini kullandı. Daha sonra söz alan İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’da Malatya’nın bir ziraat şehri olduğunu belirterek, “Malatya dünyada kayısının başkenti. 2017 yılında Avrupa’da kayısının işaret almasıyla güzel bir noktaya geldi. Kayısı şehrimiz için çok önemli bir gelir kaynağı. Böyle bir şehirde tarım ve sanayisinin de birinci sırada tarıma dayalı sanayinin olduğu bir şehirde şüphesiz üniversitemizin en önemli fakültelerinden birisi Ziraat Fakültesi olacaktır" diye konuştu.
"Bölüme öğrenci almak için uğraşıyoruz"
Rektör Kızılay, Ziraat fakültesi binasının yapımına kendisinden önceki dönem başlandığını hatırlatarak, kendi döneminde ise fakülte binasının tamamlandığını ifad etti. Bölüme öğrenci almak için çabaladıklarını vurgulayan Kızılay, "Çok güzel bir fakülte binası oldu. Malatya’mıza yakışır bir fakülte oldu. Hocalarımız da artık kuruluş aşamasını tamamladılar. Şu anda ziraat fakültemiz gelişme, kendilerini Türkiye’ye, dünyaya gösterme aşamasında. iki tane bölümümüz var. Bitki koruma bölümü ile bahçe bitkileri bölümü. Tarım ekonomisi bölümüne de öğrenci almak için uğraşıyoruz. Bu noktada YÖK’ü henüz ikna etmiş değiliz. Tarım ekonomisi bölümü Malatya için çok önemli ve elzem bir bölüm. Ziraat fakültemizin bu iki bölümü tam Malatya’ya uygun bölümler. Tarım ekonomisi bölümünü açarak öğrenci alarak o bölümü de geliştirirsek Malatya için bu üçü çok ideal, çok uygun bir ziraat fakültesi halini alacak" diye konuştu.
Rektör Kızılay, tarım ekonomisi bölümünün Malatya’ya çok katkısı olacağını da ifade ederek, "Bitki koruma bölümü Malatya’daki, belki sadece Malatya ile sınırlı değil bütün Türkiye, bütün dünya ama şehrimizden hele ki tarım, bitki sorunlarının hastalıklarının çözümü için öneriler geliştirecek. Bahçe bitkileri zaten tam alanı. Tarım ekonomisine bizim çok ihtiyacımız var. Ben de hocalarımızla beraber rektör olarak bir buçuk yıldır bunun için uğraşıyorum. Yani tarım ekonomisine hocalarımızı getirmek için uğraşıyoruz ancak henüz YÖK’ten geçiremedik. Ama eninde sonunda tarım ekonomisi bölümünü açacağız. Bu alanda Türkiye’deki çok önemli hocalarımızı buraya getireceğiz" dedi.
Malatya Vali Yardımcısı Ali Sakar ise tarımda kırsal kalkınmayı destekleyecek, tarımsal geliri arttırarak, yaşam standartlarını yükseltecek kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak politikaların başarılı olabileceğini söyledi. Sakar, "Bu anlamda iyi yetişmiş akademik kadrolara sahada bilgi ve birikimlerini arttıracak ziraat mühendislerine, ziraat fakültesi mezunlarına ihtiyaç vardır. Ben üniversitemizin bu anlamda gerek tarım il müdürlüğü gerek çiftçilerimizle gerek diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde yapmış olduğu başarılı projelerden ötürü tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Mini konser
Etkinlikte İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından mini bir konser verildi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çiçek de etkinlik kapsamında "Büyükşehir Yasasının Kırsal Kesime Etkileri" konulu sunumunu yaptı. Etkinliğin sonunda Rektör Kızılay, Çiçek’e porselen tabak, Dekan Tursun Plaket takdim ederken Battalgazi MYO Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz ise çiçek verdi. Bölümlerini dereceyle kazanan öğrencilere de çeşitli hediyelerin verilmesiyle etkinlik sona erdi.
Ziraat Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Vali Yardımcısı Ali Sakar, Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahit Macit, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Koyunoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Tursun, Battalgazi Meslek Yüsekokulu Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —