Tam bin yıllık çınar, 22 metre gövdeye sahip

Tunceli’de bir mezrada koruma altında olan bin yıllık tescilli Çınar ağacı 22 metrelik gövdesi, 60 metre yüksekliği ve 30 küçükbaş hayvanın sığacağı mağarayı andıran kök ile alt gövdesi dikkat çekiyor.

Çevre 25.05.2021 10:22:37 0
Tam bin yıllık çınar, 22 metre gövdeye sahip
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.05.2021 10:22

Tunceli’de bir mezrada koruma altında olan bin yıllık tescilli Çınar ağacı 22 metrelik gövdesi, 60 metre yüksekliği ve 30 küçükbaş hayvanın sığacağı mağarayı andıran kök ile alt gövdesi dikkat çekiyor.

Pertek ilçesine bağlı Sağman köyü Çıkınlı mezrasında bulunan bin yıllık çınar dikkat çekiyor. 2009 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınan çınar ağacı adeta zamana meydan okuyor. Görenlerin hayrete düştüğü çınar ağacının gövdesinin 22 metre, yüksekliğinin ise 60 metre olduğu biliniyor. İçi oyuk olan ve bir mağarayı andıran kök ve alt gövde kısmına 30 küçükbaş hayvanın sığabildiği 10 asırlık çınar, gelişimini sürdürerek ayakta kalıyor. Tunceli ve Elazığ başta olmak üzere her yıl çınar ağacını görmeye bir çok kişinin mezraya geldiği de belirtildi.

Tarihi çınar ağacının Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2009 tarihinde koruma altına alındığını belirten emekli öğretmen İsmail Yelken, “O günden sonrada burada koruma altındadır. Tüm yapılacaklar koruma kurulu tarafından yapılır. Başka kimse dokunamaz. Buradaki halk çınarı kendi malları gibi korumuşlardır. Bazı periyotlarda nasıl bir değişim var diye ölçüyoruz. Kök kalınlığı 22 metrenin üzerinde. Yükseklik olarak da 60 metredir. Çınarın içi boş. Geçmiş zamanlarda da 30 tane koyun veya keçiyi içerisinde barındırabiliyorduk. Çınar kendi içerisinde oyulurken dıştan da kendini hep yenilemiştir ve yenilemeye de devam ediyor. Giriş kapıları da gün geçtikçe daralmaktadır. Bin yıllık tarihi bir çınardır. Bölgede tarihi çınar diye adlandırılan çınarlar bu çınarın yanında hiç kalır. Biz yetkililerimizden büyüklerimizden bu tarihi çınarın sadece Sağmanlılar ve yakınında olanlar değil de bölgenin ve Türkiye’nin görmesini istiyoruz. Yolunun yapılmasını, çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ